Skip to main content

Nieuwe zelfhulpmodules op DrugLijn.be

DASH – Drug and Alcohol Self Help

In juli 2016 werden de verouderde zelfhulpmodules cannabis en cocaïne op de website van De DrugLijn vervangen door DASH oftewel de Drug and Alcohol Self Help. Deze module werd ontwikkeld in het kader van het Europees project (eSBIRTes).

Nieuw is dat deze module niet focust op één enkel middel, maar dat de gebruiker zelf kiest rond welk middel of middelen hij/zij wil werken. Concreet kan het dan gaan om cannabis, cocaïne, alcohol en/of GHB. Net als in de oude zelfhulpmodules bepaalt de gebruiker zelf zijn doel; stoppen of minderen, hoeveel minderen en aan welk ritme.

Het online zelfhulpprogramma richt zich op volwassen gebruikers (+18) die hun gebruik riskant vinden en hier iets aan willen doen. Maar ook gebruikers die nog twijfelen, die al gestopt zijn maar die terugval willen voorkomen of die teruggevallen zijn, kunnen gebruikmaken van dit aanbod.

Drie fasen

Het programma start met een uitgebreide screening van het gebruik en de motivatie om te veranderen. In een tweede fase bepaalt de gebruiker zijn doel(en) en engagementen om dat doel te halen. De derde fase bestaat uit verschillende opdrachten die helpen om het doel te bereiken en te bestendigen. Concreet wordt de gebruiker gevraagd om in een dagboek elk gebruik te registreren en daarnaast aan de slag te gaan met opdrachten rond voor- en nadelen van gebruik, het leren kennen van risicosituaties, omgaan met mogelijk herval, sociale druk, craving, …

Start het programma hier.

Materiaal
DASH – Online zelfhulp van De Druglijn
Een online zelfhulpprogramma voor cannabis, cocaïne, alcohol en/of GHB.