Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Zesde editie Tournée Minérale zet in op vrijheid

Zesde editie Tournée Minérale zet in op vrijheid

Brussel, 12 januari 2022 – Tournée Minérale zet zijn zesde editie in! De campagne van VAD/De Druglijn roept iedereen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken. Elk jaar nemen ongeveer één op de vijf volwassen Vlamingen deel aan de campagne. Deze keer is de rode draad van de campagne ‘vrijheid’. Alcoholvrij zijn heeft namelijk heel wat voordelen, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest.

Van hype naar gevestigde waarde

Van bij de start werd Tournée Minérale uit het niets een ware hype. In de kranten, op radio en televisie, zelfs gewoon op café: overal was Tournée Minérale het gespreksonderwerp van het moment. Een paar jaar later is de campagne een gevestigde waarde geworden, februari is dé periode van het jaar waarop de Vlaming even stilstaat bij zijn alcoholgewoontes. Marktonderzoeksbureau Indiville bevestigt dat de campagne onverminderd populair en relevant blijft: net als bij de voorgaande edities nam ongeveer één op de vijf volwassen Vlamingen in februari 2021 deel aan de maand zonder alcohol, ondanks of net omwille van de pandemie en lockdown-maatregelen. Een aanzienlijke groep deed dat voor de eerste keer.

En dat is goed nieuws, want uit eerder onderzoek weten we dat wie een maand lang geen alcohol drinkt, vaak ook in de periode nadien minder drinkt. Bij de eerste editie volgde de UGent een groep deelnemers op. Voor hun deelname aan Tournée Minérale dronken zij gemiddeld 10 glazen per week. Een half jaar na de campagne lag dat gemiddelde met 8 glazen nog steeds 2 glazen lager. De alcoholvrije maand is en blijft dus een goede manier om aan je alcoholgewoontes te werken.

Voel-je-vrij met Tournée Minérale

Zoals elk jaar maakt het campagneteam heel wat content voor de sociale media. Dit keer werd daarbij gekozen voor het thema ‘vrijheid’. Want ook al lijkt alcohol deel uit te maken van heel wat activiteiten die we leuk vinden, ’s anderendaags volgt al eens de ontnuchtering. En misschien het besef dat je meer gedronken hebt dan je eigenlijk wou. Door eens even niet te drinken, werk je dus aan je gevoel van vrijheid. Met een fris hoofd, vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag, vrij van sociale druk om te drinken, en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Experten geven hun vrije mening over alcohol

Om die boodschap over te brengen, laat Tournée Minérale een aantal experten en getuigen aan het woord. In een reeks video’s die zal verschijnen op Facebook en Instagram, vertellen ze hoe alcohol een impact heeft op onze gezondheid en ons welbevinden.

Zo legt slaapspecialiste Annelies Smolders uit dat we door alcohol de verkwikkende diepe slaap en droomslaap mislopen. Huisarts Tom Jacobs vertelt hoe we een aantal risico’s grondig onderschatten, onder andere dat alcohol de kans op verschillende kankers doet toenemen. Seksuoloog Wim Slabbinck brengt het inzicht dat we met een alcoholbril op meer mensen als potentiële sekspartner zien dan wanneer we nuchter zijn, wat soms vervelende gevolgen heeft. Psychiater Hendrik Peuskens brengt ten slotte het goede nieuws: hij geeft een paar tips over hoe we, met behulp van Tournée Minérale, de controle over ons gebruik weer kunnen herwinnen.

In een laatste video bespreken de vriendinnen/collega’s van The Fittest You hoe zij alcohol in hun dagelijks leven ervaren. Geen van allen zijn het grote drinkers, maar in de loop van het gesprek verbaasden zij zich toch over de rol die alcohol soms speelt. Over hoe ze zich er soms bij voelen, welke impact het kan hebben op de daaropvolgende werkdag, en hoe de druk om te drinken soms toch heel nadrukkelijk is.

De video’s verschijnen verspreid over de campagneperiode op de website, Facebook en Instagram van Tournée Minérale. Wie niets wil missen, kan zich via de website ook inschrijven op de nieuwsbrief.

Februari, de maand zonder alcohol

Verder blijft de formule natuurlijk ongewijzigd. Katleen Peleman, directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), vertelt: “Over de jaren heen hebben al honderdduizenden Vlamingen meegedaan met Tournée Minérale. De impact daarvan is niet te onderschatten. Ieder jaar opnieuw verbazen mensen hun omgeving én zichzelf wanneer ze laten zien dat ze geen alcohol nodig hebben om zich te amuseren. En ze voelen de dag nadien ook meteen de voordelen ervan. VAD zet dus met veel plezier zijn schouders onder deze zesde editie.”

“Er is met elke corona-golf meer aandacht gekomen voor mentaal welzijn. Hoe meer ons mentaal welbevinden onder druk staat, hoe beter we allemaal af zijn met minder alcohol.”

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, kijkt ook uit naar februari: “Vorige editie was het afwachten of mensen wel nog warm zouden lopen voor een deelname aan Tournée Minérale. Misschien kregen potentiële deelnemers het gevoel dat ze zichzelf in deze pandemie al zoveel ontzegd hadden? Uit de cijfers van het marktonderzoek bleek die vrees onterecht. En dat is een goede zaak. Er is met elke corona-golf meer aandacht gekomen voor mentaal welzijn. Hoe meer ons mentaal welbevinden onder druk staat, hoe beter we allemaal af zijn met minder alcohol. Elke editie opnieuw horen we van de mensen die een maand lang niet drinken, dat ze zich daar bijna allemaal beter bij voelen.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid: “Het initiatief van Tournée Minérale verdient absoluut de nodige aandacht. Het drinken van alcohol is een gewoonte, en het is goed dat we die gewoonte in vraag stellen door ons gebruik van alcohol onder de loep te nemen. We hebben sinds de start van de coronapandemie meer geïnvesteerd in onze hulplijnen, om zo de vragen in verband met het gebruik van onder andere alcohol tijdig en doelgericht te kunnen beantwoorden. Zelf doe ik al jaren mee, en ik zal dat ook in 2022 doen.”

Ga dus mee de uitdaging aan en drink in februari 2022 geen alcohol! Je vindt alle info op www.tourneeminerale.be .

Tournée Minérale is een initiatief van VAD, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen. De Druglijn is de publieksservice van VAD.

Materiaal
Tournée Minérale
Bekendmakingsmaterialen voor de Tournée Minérale-campagne.