Skip to main content

Afscheid van dr. Cathy Matheï

Verslavingsarts en professor huisartsgeneeskunde (1966-2021)

Met veel droefheid hebben we afscheid genomen van Cathy Matheï. We kenden haar als arts bij Free Clinic en professor aan de KULeuven. Als expert verslavingsgeneeskunde was ze erg betrokken bij de VAD-werking. Op 13 augustus overleed ze aan een zware ziekte.

Cathy was voor velen van ons een inspirator en steunpilaar. Ze had een snelle kritische geest, en bracht waardevolle inzichten mee naar ieder overleg. In vormingen heeft ze vele hulpverleners bewust gemaakt van de complexiteit van verslaving. Cathy was ook erg begaan met haar patiënten. Als wetenschapper en prof deed ze haar best om de verslavingsproblematiek een menselijk gezicht te geven en onder de aandacht te brengen. Altijd had ze aandacht voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

Cathy laat een leemte achter, die niet gemakkelijk te vullen is. We hopen dat haar pleidooi voor een betrokken en een op-wetenschap-gestoelde verslavingszorg door anderen verder uitgedragen zal worden.

We wensen haar directe collega’s, die zonder haar warme aanwezigheid aan een nieuw hoofdstuk moeten beginnen, veel steun toe.

We denken in het bijzonder aan haar gezin en familie, zij kennen het grootste verdriet.