Skip to main content

De VAD-leerlingenbevraging

De leerlingenbevraging onderzoekt op schoolniveau en op Vlaams niveau het middelengebruik (tabak, alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen) binnen de leefwereld van jongeren. Vanaf september 2021 gebeurt de afname van de vragenlijsten volledig digitaal.

Meerwaarde voor de school

Bij het ontwikkelen of bijsturen van een alcohol- en drugbeleid op school is het een absolute meerwaarde om de huidige situatie op school in kaart te brengen. 

  • Kunnen onze leerlingen verantwoordelijk omgaan met alcohol?
  • Komen onze leerlingen in contact met cannabis?
  • Aan welke graad bieden we best welke educatieve pakketten aan?
  • Zijn onze leerlingen op de hoogte van de regels op school?

Met een deelname aan de VAD-leerlingenbevraging leer je de leefwereld van je leerlingen kennen en krijg je een schoolrapport op maat. Zo kan je gerichte acties ondernemen en heb je een communicatietool in handen om de dialoog over het thema te bevorderen.

Vragen over inschrijvingen, deelname en afname

Wanneer kunnen we onze school inschrijven?

De inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 zijn afgelopen. Wil je er voor het schooljaar 2024-2025 zeker bij zijn? Schrijf nu al in!

Elke maand kunnen een beperkt aantal scholen deelnemen. Je kiest zelf via een planningstool in welke week je de bevraging wil organiseren. 

Wat kost de deelname?

Deelname is gratis. VAD zorgt voor de digitale vragenlijsten en nodige documenten, maar de school organiseert de bevraging zelf. 

Onze school is ingeschreven. Hoe gaan we nu concreet te werk?

In de handleiding vind je alle informatie die je nodig hebt. De brieven voor ouders of voogd download je hier en pas je aan.

Download de handleiding
Download brief ouder of voogd -13-jarigen
Download brief ouder of voogd 13-jarigen en ouder

Hoe bereiden we de afname voor?

De vragenlijst gaat in op de frequentie en hoeveelheid van het eigen gebruik, motivaties, de attitude van vrienden, het gebruik van vrienden en de beschikbaarheid van middelen, maar ook over hun ervaringen met het beleid op school. De afname gebeurt volledig digitaal. Leerlingen hebben een half tot een volledig lesuur nodig om deze in te vullen. 

Leerkrachten die de bevraging van de leerlingen afnemen, bereiden zich hier best op voor. Hun instructies zijn belangrijk voor een correcte en eerlijke afname.

Bekijk de instructiefilmpjes voor leerkrachten en leerlingen en/of download de instructiekaarten

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van het schoolrapport?

Voor een kwalitatief rapport is een minimaal deelnamepercentage van 80% van de leerlingen van de school vereist. 

Deelname aan de gratis workshop ‘Aan de slag met de VAD-leerlingenbevraging’ is verplicht om het schoolrapport te ontvangen. We geven nooit de resultaten zonder enige vorm van begeleiding. 

Wat gebeurt er met de persoonsgegevens?

VAD behandelt persoonsgegevens met respect voor privacy. We volgen hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is een Europese wetgeving die de regels voor verwerking van persoonsgegevens (bv. leeftijd, geslacht, …) bepaalt. Het is niet mogelijk om de antwoorden van individuele leerlingen of klassen te achterhalen.

Vlaamse trends

Elk schooljaar nemen tot 80 scholen deel aan de VAD-leerlingenbevraging. Dit geeft ons de unieke gelegenheid om continu de trends in Vlaanderen op te volgen.