Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Meer weten over onderzoek over alcohol en drugs?

Meer weten over onderzoek over alcohol en drugs?

Sinds de start van het onderzoeksplatform middelengebruik in 2003 houdt VAD een vinger aan de pols van het onderzoek over alcohol en drugs in Vlaanderen. Dat gebeurt onder andere door een onderzoeksdatabank die intussen meer dan 300 beschrijvingen van Vlaams onderzoek bevat.

Wil je weten welke onderzoekers over cannabis onderzoek doen? Vraag je je af of in Vlaanderen al onderzoek gebeurde over het gebruik van benzodiazepines bij ouderen? Zoek je informatie over Vlaams onderzoek over gokken? De databank onderzoek op de VAD-website geeft je een antwoord op deze vragen. De databank bevat meer dan 300 fiches met informatie van lopend en afgerond onderzoek in Vlaanderen over de thema’s alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken. Via een zoekfilter kan je op eender welk trefwoord zoeken. Daarnaast kan je zoeken op enkele vaste rubrieken: product, onderzoeksdiscipline, locatieniveau en de status van het onderzoek.

Onderzoeksfiches ontsluiten interessante resultaten

In de onderzoeksfiches lees je een samenvatting van het onderzoek, kom je meer te weten over de doelstellingen en de onderzoekspopulatie, verneem je de voornaamste onderzoeksresultaten, en vind je de contactgegevens van de onderzoeker. Iedere onderzoeksfiche bevat links naar artikels die over het onderzoek verschenen of naar onderzoeksrapporten. Zoek je het laatste onderzoeksrapport van de HBSC-studie bijvoorbeeld? Via de onderzoeksfiche van de HBSC-studie in de databank vind je dat in één klik.

In 2017 raadpleegden 6.016 unieke personen de onderzoeksdatabank. 2.727 personen tikten een zoekopdracht in Google in, en kwamen zo rechtstreeks op een onderzoeksfiche terecht. De meest geraadpleegde onderzoeksfiches gaan over de thema’s rijden onder invloed, drugbeleid op school, uitgaan, overheidsuitgaven en druggebruik in gevangenissen.

Deze bezoekerscijfers tonen aan dat de VAD-onderzoeksdatabank een interessant medium is om jouw onderzoek in de kijker te zetten. De databank zorgt voor bekendmaking van onderzoek bij onderzoekers, praktijkwerkers, beleidsvertegenwoordigers en iedereen die interesse heeft in onderzoek. VAD wil zo het gebruik van Vlaamse onderzoeksresultaten stimuleren en netwerking tussen onderzoekers, praktijk en beleid bevorderen.

Oproep

Doe je zelf onderzoek over alcohol, andere drugs, psychoactieve medicatie, gokken of gamen, en staat dat nog niet in de databank? Geef ons een seintje. We nemen graag een beschrijving van jouw onderzoek op.

Je kan hiervoor, en voor alle andere vragen of opmerkingen over de onderzoeksdatabank, terecht bij Else De Donder, else.dedonder@vad.be.