Info over alcohol, cannabis, gamen, gokken en medicatie – helder en begrijpelijk
Reeks ‘Wat je moet weten over…’
Met de brochurereeks ‘Wat je moet weten over…’ geef je informatie over alcohol, cannabis, gamen, gokken en psychoactieve medicatie op maat van mensen die verbaal en/of cognitief minder sterk zijn. De brochures zijn geschikt voor zowel jongeren als volwassenen en geschreven in toegankelijke taal met veel visuele ondersteuning. Dat maakt ze interessant voor een brede doelgroep: mensen met een beperking, anders lerenden en mensen met een beperkte kennis van het Nederlands … De brochures kregen in 2024 een grondige update. In 2025 werd er een nieuwe brochure over gokken aan de reeks toegevoegd.

Brochures door doelgroep getest en goedgekeurd
Omdat veel mensen baat hebben bij beknopte en duidelijke informatie, zijn de brochures geschreven in eenvoudige taal met korte, heldere zinnen. De foto’s en afbeeldingen ondersteunen de tekst inhoudelijk. Alle brochures werden uitgetest en nagelezen door de doelgroep, om ze zo nog beter op maat te schrijven en verder te vereenvoudigen.

“De brochures zijn handig om te werken met cliënten die meer baat hebben bij visualisering dan bij veel tekst.”
Een hulpmiddel om het gesprek aan te gaan met je cliënt
Cliënten of hun omgeving kunnen vragen hebben over alcohol, cannabis, gamen, gokken of psychoactieve medicatie. Maar ook als begeleider kan je bezorgd zijn over het gebruik of het gedrag van je cliënt, bijvoorbeeld omdat je de impact ervan ziet op verschillende levensdomeinen. De brochure kan dan een hulpmiddel zijn om het gesprek hierover aan te gaan.

Wat vind je in deze brochures over alcohol, cannabis, gamen, gokken en medicatie?

De brochures geven een eenvoudig antwoord op vragen zoals:
- Wat is alcohol/cannabis/gamen/gokken/psychoactieve medicatie?
- Wat gebeurt er als je alcohol/cannabis/psychoactieve medicatie gebruikt?
- Wat maakt gamen/gokken zo leuk? Wat kan er misgaan?
- Waarom kan je soms moeilijk stoppen met gamen/gokken?
- Kan je verslaafd raken aan alcohol/cannabis/psychoactieve medicatie/gamen/gokken?
- Wanneer game/gok je te veel?
- Mag je alcohol drinken of drugs gebruiken als je medicatie neemt?
- Wat zegt de wet?
Daarnaast vind je in de brochure heel wat nuttige tips, bijvoorbeeld om gamen leuk te houden, om medicatie op een veilige manier te gebruiken en om risico’s te beperken bij alcohol- of cannabisgebruik of bij gokken.
“Je kan de inhoud van de brochure makkelijk deeltje per deeltje gebruiken, afhankelijk van de vraag van je cliënt.”
Aan de slag met de brochures
In de brochures komen verschillende veelgestelde vragen aan bod. Vraag aan je cliënt welke vragen hij heeft over alcohol, cannabis, gamen, gokken of psychoactieve medicatie. Je kan er een uitkiezen om samen te bekijken of je kan meerdere vragen samen overlopen. Zo doseer je de hoeveelheid informatie die je meegeeft. Het is zeker niet de bedoeling om de brochure van A tot Z door te nemen.
Toets regelmatig af bij je cliënt. Wat vindt je cliënt van de informatie? Welke voor- en nadelen zijn herkenbaar? Zo check je hoe de informatie binnenkomt en hoe je cliënt ernaar kijkt. Het laat je toe verder in gesprek te gaan.
Doordat de brochure gemaakt is op maat van mensen met een verstandelijke beperking kunnen sommige cliënten er ook zelfstandig mee aan de slag. In andere gevallen is er extra ondersteuning nodig en bekijk je de brochure samen.
Nog meer tips om met je cliënt te werken rond gebruik of gamen/gokken?
Nog meer tips over hoe je informatie kan geven op een motiverende manier, vind je in inspiratiebox ‘Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken’, in de methodiek ‘info meegeven’.
Met de inspiratiebox kan je ook verder gaan dan enkel informatie geven. Je vindt er een waaier aan gespreksmethodieken die je kan gebruiken om signalen op te merken en bespreekbaar te maken, de ernst van het gebruik in te schatten, etc.
Interesse? Ontdek hier de inspiratiebox ‘Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken’