Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Nieuwe folder: Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap?

Nieuwe folder: Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap?

De nieuwe folder ‘Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap? Informatie en tips’ richt zich naar alle (toekomstige) ouders. Huisartsen, vroedvrouwen en gynaecologen kunnen deze folder gebruiken om een gesprek over dit thema te faciliteren.

Uit onderzoek weten we dat alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap voorkomt in alle bevolkingsgroepen. Mensen weten doorgaans wel dat alcohol drinken tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode niet gezond is, maar beschikken over weinig precieze (en soms tegenstrijdige) informatie.

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) raadt pre- en postnatale hulpverleners aan om alcoholgebruik routinematig te bevragen bij alle vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschap wensen, en erover in gesprek te gaan.

  • Dit gebeurt best in een zo vroeg mogelijk stadium van de zwangerschapswens, bij élke vrouw en geïntegreerd in bredere adviezen over een gezonde levensstijl.
  • De zorgverlener vraagt best ook naar het alcoholgebruik bij speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld verjaardagen of feestdagen.
  • Tot slot is het ook belangrijk om, indien mogelijk, de partner, familie of vriend(in) te betrekken bij het gesprek. Hoe meer personen ervan overtuigd zijn dat onthouding de veiligste optie is, hoe groter de kans dat de vrouw geen alcohol drinkt.

Ondersteund door beroepsverenigingen

De nieuwe folder ‘Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap? Informatie en tips’ kan zo’n gesprek faciliteren. VAD ontwikkelde deze folder in samenwerking met De DrugLijn, de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV), de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) en Kind en Gezin. Op een eenvoudige manier krijgen (toekomstige) ouders informatie over de risico’s van alcoholgebruik tijdens de periode met zwangerschapswens, en tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode. Het luikje met tips kan hen ondersteunen om geen alcohol te drinken tijdens deze periodes.

De folder werd verspreid via de eerder vernoemde beroepsorganisaties en via Domus Medica. Aan de hand van artikels in hun tijdschriften werden zorgverleners geïnformeerd over alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap. Daarnaast werd er telkens één exemplaar van de folder met het tijdschrift meegestuurd. Op deze manier proberen we huisartsen, gynaecologen en vroedvrouwen te overtuigen om het gesprek over alcoholgebruik met hun patiënten aan te gaan en de folder met hen mee te geven. Ook Kind en Gezin zal de folders verspreiden via hun consultatiebureaus. Je kan de folder hier bestellen en/of gratis downloaden.

Online cursus ‘Zwangerschap & middelengebruik’

Hoe bevraag je middelengebruik bij een zwangere vrouw? Hoe geef je de juiste info? Hoe verwijs je door? Leer bij en volg de online cursus over alcohol en druggebruik voor, tijdens en na de zwangerschap op het VAD-vormingsplatform. Gratis, vanachter je computer op het moment dat jou best past, en op je eigen tempo.

Materiaal
Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap?
Informatie en tips over alcohol, voor koppels met een kinderwens, die zwanger zijn, of in de borstvoedingsperiode zitten.