The Nogroni: een heerlijke mocktail
Het is officieel zomer. Hoog tijd voor zelfgemaakte waterijsjes, de geur van zonnecrème, een sappige watermeloen, het kriebelende gevoel van zand of flipflops tussen je tenen, worstjes op de barbecue, gezellige zomerbars en MOCKTAILS.
Fris, tasty en met minder suiker
Mocktails zijn cocktails zonder alcohol en bevatten (meestal) minder suiker dan frisdrank. Ze zijn het ideale alternatief voor wie geen alcohol drinkt en geen fan is van frisdrank of water. Op tourneeminerale.be vind je heel wat lekkere recepten.
Shaken of stirren?
Het VAD-team volgde op 18 mei een mocktailworkshop bij Sips’n Soda. In de workshop leerden we barmaterialen gebruiken zoals de strainer, en oefenden we enkele basistechnieken. Ken jij het verschil tussen shaken en stirren?
Bij het shaken doe je het ijs samen met de ingrediënten in een shaker. Daarna shake je alles goed door elkaar waardoor je een troebele mockail krijgt. Stirren doe je met een barlepel of staafje. Je doet eerst het ijs in een glas en nadien voeg je de verschillende sappen toe. Je roert het ijs voorzichtig met een staafje, zodat het drankje koud wordt. Bij het stirren blijft de mocktail helder. Bij shaken krijg je een drankje met een egale smaak, bij stirren behouden de verschillende ingrediënten hun eigen subtiliteiten.
Hoe maak je een geslaagde mocktail?
3 tips voor een geslaagde mocktail:
- Gebruik (heel) veel ijs. Daardoor koelt de drank en het glas zelf sterk af, en smelt het ijs dat je gebruikt minder snel. Raar maar waar dus: door méér ijs te gebruiken, heb je minder water in je mocktail.
- Het oog wil ook wat: Versier je glas met leuke toppings zoals verse kruiden (blaadje munt, takje dragon) of gedroogd fruit (gember of appelsienen). Je kan fruit zelf heel makkelijk drogen in de oven.
- Maak plezier! Lach of praat altijd wanneer je aan het shaken bent (anders trek je toch maar gekke gezichten). Wees creatief en ‘have fun’!
“Het basisingrediënt voor een geslaagde mocktail is niet zoet, zuur of bitter, maar fun.”
The Nogroni
Op de workshop maakten we twee mocktails. De ‘The Nogroni’ viel bij de meeste collega’s het beste in de smaak. ‘The Nogroni’ is geïnspireerd op de klassieke Negroni cocktail met Campari en Vermouth. Een heerlijke mocktail voor wie van een combinatie van bitter en fruitig houdt.
Werkwijze:
- Vul je glas tot boven met ijs, zodat het goed kan afkoelen
- Neem je shaker, en vul ook deze tot boven met ijs
- Schenk volgende hoeveelheden in de shaker:
- 3 cl bloedappelsiensap
- 5 cl rode pompelmoessap
- 1 cl gembersap
- 1 cl suikersiroop
- Shake alle ingrediënten gedurende 15 seconden
- Verwijder het smeltende ijs uit het glas, en vul het opnieuw met verse ijsblokjes
- Giet de inhoud van de shaker in het glas
- Top af met Crodino
- Werk af met volgende garnituren:
- Spray een verse appelsienzeste met een aansteker over het glas
- Gedroogd appelsienschijfje
- Stukje gedroogde gember
- Rietje
Niet alle ingrediënten in huis? Geen paniek! Bij mocktails draait het om creativiteit, dus pas het recept gerust naar smaak aan.