Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Tien dagen feest voor tiende verjaardag Quality Nights

Tien dagen feest voor tiende verjaardag Quality Nights

Quality Nights, Michelinster van het veilig en gezond uitgaan

Quality Nights, de preventiemethodiek voor veilig uitgaan voor clubs en dance-events, bestaat 10 jaar. Het initiatief wordt in de kijker gezet op het Quality Nights Birthday Event. In totaal zijn er ondertussen 34 Quality Nights-uitgaanslocaties in 15 Vlaamse steden en gemeenten. Wie op deze plekken uitgaat, kan rekenen op verschillende Quality Nights Services, zoals gratis drinkwater, gratis oordopjes, initiatieven voor veilig vervoer, enzovoort. Er gaan jaarlijks meer dan 2.000.000 feestvierders uit in Quality Nights-locaties in België.

Van 24 november tot en met 3 december vieren de Quality Nights uitgaanslocaties deze verjaardag tijdens een evenement: Quality Nigths 10 Years Birthday Event. De ideale gelegenheid om gedurende deze tien dagen kennis te maken met de meest veilige clubs en uitgaanslocaties in België.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het feit dat Quality Nights zijn tiende verjaardag viert, onderstreept het belang en de meerwaarde van dit initiatief. Het toont ook aan dat vrije tijd, uitgaan en plezier hand in hand kunnen gaan met thema’s als veiligheid en gezondheid en dit op een positieve, aantrekkelijke manier. Deze actie past bijgevolg perfect in de gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’.”

“Quality Nights toont aan dat vrije tijd, uitgaan en plezier hand in hand kunnen gaan met thema’s als veiligheid en gezondheid.”

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Extra diensten voor bezoekers

Quality Nights is een methodiek waarmee clubs en (dance-)events zich engageren om in te zetten op een veiliger en gezonder uitgaansleven. In Vlaanderen wordt het initiatief gecoördineerd door het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Maar Quality Nights is meer dan een belofte op papier. VAD identificeerde veertien Quality Nights-services die clubs en dance-events kunnen aanbieden, waarmee ze het uitgaansklimaat in hun locatie aanzienlijk verbeteren. Met Quality Nights beloven ze om minstens een aantal van die services aan te bieden. Het gaat onder andere om:

  • Het opleiden van personeel op het vlak van veiligheid en gezondheid
  • Inzetten op initiatieven voor veilig vervoer
  • Het aanbieden van gezondheidsinformatie (preventieboodschappen over alcohol en andere drugs, gehoorschade, veilige seks, enzovoort)
  • Gratis drinkwater
  • Gratis oordopjes
  • Het (al dan niet gratis) beschikbaar stellen van condooms

Met die inspanningen tonen clubuitbaters en festivalorganisatoren dat ze begaan zijn met het welzijn en de veiligheid van hun bezoekers.

Ontstaansgeschiedenis over de gewestgrenzen heen

Quality Nights werd in 2007 in Brussel ontwikkeld door Modus Vivendi. Sinds 2009 stapten ook steeds meer Waalse clubs in de methodiek. Vanaf 2012 ging VAD in Vlaanderen met het concept aan de slag, waardoor ook daar een dertigtal uitgaanslocaties toegevoegd werden. Vandaag verenigt Quality Nights een 70-tal uitgaanslocaties over heel België en in het noorden van Frankrijk.

Quality Nights werkt voor diverse thema’s samen met verschillende partners, zoals Sensoa – Alles over seks, CM – Oorgasme, Socialistische Mutualiteit Brabant (FSMB), Horeca Vlaanderen en Responsible Young Drivers.

Bekende clubs en dancefestivals

In Vlaanderen spreekt het preventiewerk van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg elk jaar clubuitbaters of eventpromotoren aan over het Quality Nights-initiatief. Het is dankzij hun enthousiasme dat regelmatig nieuwe locaties zich erbij aansluiten.

Inmiddels zijn heel wat bekende bars, clubs en festivals partner van Quality Nights, zoals La Rocca, Carré, Ampère, Versuz, Lokerse Feesten en Reggae Geel.

“Bij het uitbaten van een club of het organiseren van een evenement komt erg veel kijken. Daarbovenop extra moeite doen om een veiligere en gezondere uitgaanslocatie te creëren is niet vanzelfsprekend. Maar Quality Nights Clubs en Events willen echt moeite doen om voor hun gasten te zorgen.”

Jochen Schrooten, coördinator Quality Nights Vlaanderen

Uit een online enquête bij 216 uitgaanders blijkt dat ook het publiek het initiatief leert kennen en apprecieert. Eén op drie kent het Quality Nights, 94% is tevreden of zeer tevreden over de aangeboden diensten. Vooral de diensten gratis water, gratis oordopjes, veilig vervoer, vestiaire, chill out (een ruimte waarin de clubbers of festivalgangers tot rust kunnen komen) en getraind personeel worden geapprecieerd.

In de watten

“Quality Nights is de Michelinster van het veilig uitgaan,” zegt Jochen Schrooten, coördinator Quality Nights Vlaanderen. “Bij het uitbaten van een club of het organiseren van een evenement komt erg veel kijken. Daarbovenop extra moeite doen om een veiligere, gezondere en dus aangenamere uitgaanslocatie te creëren is niet vanzelfsprekend. Quality Nights partners willen voor hun gasten zorgen. Ze hebben personeel dat bezoekers die onwel worden kan opvangen, ze doen al het mogelijke om mensen die te veel gedronken hebben veilig thuis te krijgen en ga zo maar door. Als je uitgaat, zal je nergens zo in de watten gelegd worden als bij een Quality Nights partner.”

Meer weten?

Wat is Quality Nights? Wat zijn de Quality Nights-services? Hoe verloopt het implementatieproces? Ontdek alles over dit initiatief op deze pagina.