Skip to main content
 • Home
 • Artikels
 • Quality Nights: Niet langer een label, maar een partnerschap

Quality Nights: Niet langer een label, maar een partnerschap

Quality Nights, de methodiek die streeft naar een vermindering van gezondheidsrisico’s in het uitgaansleven, zoals gehoorschade, verkeersongevallen, overmatig middelengebruik, … werd gelanceerd in oktober 2012. Ondertussen zijn we meer dan tien jaar verder. Op basis van de ervaringen werd de methodiek een beetje bijgestuurd, maar het basisconcept is nog steeds hetzelfde. Bars, clubs en events die partner zijn van Quality Nights, engageren zich om gezondheidsservices aan te bieden aan hun uitgaanspubliek.

Het Quality Nights-label werd eind 2012 voorgesteld aan het publiek. Negen Antwerpse clubs en discotheken engageerden zich toen om in te zetten op een veiliger en gezonder uitgaansleven. VAD identificeerde veertien Quality Nights Services die clubs en dance-events kunnen aanbieden, waarmee ze het uitgaansklimaat in hun locatie aanzienlijk verbeteren:

 • Het opleiden van personeel op het vlak van veiligheid
 • Het aanbieden van gezondheidsinformatie (preventieboodschappen over alcohol en andere drugs, gehoorschade, veilige seks, enzovoort.)
 • Initiatieven voor veilig vervoer
 • Beschikbaarheid van condooms
 • Beperken van het geluidsniveau en het aanbieden van oordopjes
 • Toegang tot drinkwater
 • Ruim aanbood aan alcoholvrije dranken
 • Beschikbaarheid van eten
 • Gezond eten
 • Chill-out ruimte
 • EHBO-ruimte/post
 • Vestiaire
 • Klimaatregeling
 • Toegankelijkheid voor mensen met een handicap

Uit het driejaarlijkse VAD Uitgaansonderzoek weten we dat steeds meer feestvierders bewust met de gezondheidsaspecten van het uitgaan bezig zijn. Steeds meer onder hen nemen preventieve maatregelen om de risico’s in te perken. Dat bewijst het belang van de Quality Nights services: door hierin te investeren, maken we het de mensen makkelijker om deze maatregelen te nemen.

Quality Nights 2.0: ondersteunen in plaats van verplichten

Oorspronkelijk moesten Quality Nights uitgaanslocaties een aantal van deze services verplicht aanbieden. Omdat niet iedereen hieraan kon voldoen, werden er een aantal varianten in het leven geroepen. Maar dat maakte de methodiek nodeloos complex.

Daarnaast werd Quality Nights in het verleden aangeboden in de vorm van een charter dat uitbaters en organisatoren ondersteunde bij het implementeren van verschillende services. Maar vandaag merken we dat het verplicht implementeren van services in ruil voor het ontvangen van een label niet meer werkt. De sector neemt namelijk zelf heel wat initiatieven in het aanbieden van services in het kader van het welzijn en de gezondheid van bezoekers. Het is daarom wenselijker Quality Nights te positioneren als een bijkomende ondersteuning, in plaats van een verplichting. We willen er wel voor zorgen dat de bekende merknaam niet verdwijnt, daarom stellen we Quality Nights nu licht anders voor.

In 2022 werd er dus voor gekozen om de methodieken Quality Events, Quality Nights en Quality Bars samen te voegen tot één methodiek, die overal op dezelfde manier geïmplementeerd kan worden. Quality Nights is daarbij niet langer een te behalen label. Elke locatie die de methodiek inzet, kan zichzelf partner van Quality Nights noemen. De methodiek heeft daarbij een veel minder verplichtende karakter gekregen.

Al bij al zijn deze aanpassingen relatief klein. Het gaat vooral over hoe we Quality Nights voorstellen. Maar de services zelf, en de manier waarop deze geïmplementeerd worden, blijft onveranderd.

Vertrouwde partners

Elk jaar spreken de preventiewerkers van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg clubuitbaters of eventpromotoren aan over het Quality Nights-initiatief. Het is dankzij hun enthousiasme dat zoveel nieuwe Bars, clubs en events zich partner van Quality Nights mogen noemen.

Een aantal ronkende namen zijn al jarenlang vertrouwde partners van Quality Nights . Dat gaat onder andere over Extrema Outdoor, de Lokerse Feesten, Ampère, Versuz, Reggae Geel, Paradise City, Horst Festival, Wadada en Pukkelpop.

Uit een online enquête uit 2017 bij 216 uitgaanders bleek dat ook het publiek het initiatief apprecieert. 94% was tevreden of zeer tevreden over de aangeboden diensten. Vooral de diensten gratis water, gratis oordopjes, veilig vervoer, vestiaire, chill out (een ruimte waarin de clubbers of festivalgangers tot rust kunnen komen) en getraind personeel worden geapprecieerd.

In de watten

De uitgaanssector heeft het moeilijk, en daar ontsnappen ook de Quality Nights-uitgaanslocaties niet aan. Elk jaar, sinds de opstart van Quality Nights, zijn er enkele clubs en/of events die er de brui aan geven. Ondanks dat ongunstige klimaat vinden de uitbaters en promotoren van de Quality Nights bars, clubs en events het belangrijk om te blijven investeren in veiligheid en gezondheid.

“Quality Nights partners gaan tot het uiterste voor hun bezoekers. Bij het uitbaten van een club, of het organiseren van een evenement komt erg veel kijken. Daarbovenop extra moeite doen om een veiligere, gezondere en dus aangenamere uitgaanslocatie te creëren is niet vanzelfsprekend,” zegt Shawny Vanhoutteghem, coördinator Quality Nights Vlaanderen. Quality Nights partners willen voor hun gasten zorgen. Ze hebben personeel dat bezoekers die onwel worden kan opvangen, ze doen al het mogelijke om mensen die te veel gedronken hebben veilig thuis te krijgen, enzovoort.

Als je uitgaat, zal je nergens zo in de watten gelegd worden als bij een Quality Nights partner.​

Shawny Vanhoutteghem, coördinator Quality Nights Vlaanderen 

Partner van Quality Nights worden?

De volledige uitleg van hoe Quality Nights werkt, en hoe je als club of event partner kan worden, vind je op deze pagina terug.

Materiaal
Quality Nights-materialen
De methodiek voor veilig en gezond uitgaan. Met Quality Nights bieden bars, clubs of events hun bezoekers bepaalde diensten aan.