Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Tournée Minérale: is alcohol bij voetbal een must?

Tournée Minérale: is alcohol bij voetbal een must?

Vandaag wordt de achtste editie van Tournée Minérale gelanceerd. De campagne van VAD/De Druglijn daagt opnieuw iedereen uit om in februari een maand lang geen alcohol te drinken. Dit jaar trok tv-gezicht Cath Luyten de straat op om het met voorbijgangers over de impact van alcohol te hebben. Kennen de geïnterviewden de feiten over alcohol? Ook nieuw is een campagnevideo met voetbalsupporters. Zijn voetbal en alcohol onlosmakelijk verbonden? We zochten het uit.

Eén van de nieuwste campagnebeelden, in gebruik sinds 2023.

Tournée Minérale is een initiatief van VAD, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen. De Druglijn is de publieksservice van VAD.

Aantal deelnemers blijft groeien

Tournée Minérale blijft een overdonderend succes. Jaar na jaar doen ongeveer één op de vijf volwassen Vlamingen mee en dat aantal groeide bij editie 2023 zelfs nog lichtjes, blijkt uit de laatste resultaten van marktonderzoeksbureau Indiville.

“De hoge deelnamecijfers tonen dat Tournée Minérale relevant blijft. De campagne draagt bij aan een maatschappelijke trend, waarbij mensen meer en meer bewust met alcohol omgaan”, zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn. “Steeds meer mensen voelen de positieve effecten van een periode geen alcohol drinken. Geen wonder dus dat alcoholvrij in de lift zit.”

De hoge deelnamecijfers tonen dat Tournée Minérale relevant blijft. De campagne draagt bij aan een maatschappelijke trend.

Tom Evenepoel, coördinator De Druglijn

Heel wat mensen voelen zich frisser, beter in hun vel én vrijer zonder alcohol. Door een maand geen alcohol te drinken ben je vrij van sociale druk om te drinken, vrij van een kater met een verloren dag als gevolg en vooral vrij om de rest van het jaar op een bewuste manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt. Daarom is de rode draad in de campagne dit jaar opnieuw ‘vrijheid’.

Cath Luyten vraagt mensen naar hun ervaringen met alcohol

Tv-presentatrice en reportagemaakster Cath Luyten nam alvast de temperatuur op straat op en ging na hoe bewust mensen met hun alcoholgebruik omgaan. Is alcohol drinken een must? Slaap je beter als je alcohol drinkt? Voel je je sexyer als je alcohol gedronken hebt? Het zijn enkele vragen die ze voorlegde aan de voorbijgangers.

Volgens de ene voorbijganger bevordert alcohol zijn slaap. De andere zegt: “Ik slaap heel slecht als ik alcohol gedronken. Dat is draaien, keren, woelen, …” Maar wat zegt een slaapexpert hierover? We toetsen de beweringen van de passanten aan wat een slaapexpert, een seksuoloog, een huisarts en een psychiater te zeggen hebben over de impact van alcohol. Je ontdekt wat passanten en experten te zeggen hebben in een aantal filmpjes die de campagne de komende weken inluiden op sociale media en op de website.

“Ik kan me perfect amuseren zonder alcohol”

Een van de gelegenheden waar alcohol vanzelfsprekend bij lijkt te horen, is voetbal kijken. We legden enkele voetbalfans stellingen voor over alcohol en supporteren. Moet je alcohol drinken als je favoriete ploeg wint? Is het leuker met alcohol? Kan alcohol de sfeer doen omslaan? Zou je minder alcohol drinken als je geen supporter was?

Voetbalsupporters Yoan, Daniël en Morgane beantwoorden deze vragen in een filmpje dat verspreid zal worden via Facebook en Instagram. Het is duidelijk dat er bij het supporteren toch wel stevig gedronken wordt. Zo zegt voetbalsupporter Daniël: “Vaak is het leuker als je gedronken hebt, maar ik vind het gênant van mezelf om dat toe te geven.” Volgens Morgane is alcohol echter niet de essentie bij het supporteren: “Ik kan me perfect amuseren zonder alcohol. Als je je goed in je vel voelt, dan heb je de extra stoot van die alcohol niet nodig”, zegt ze. Voer voor discussie dus.

“Of het nu in het stadion, de sporthal of thuis achter het scherm is, bij supporteren lijkt automatisch alcohol te horen”, zegt Tom Evenepoel. “Dat is nu eenmaal een gewoonte die sterk ingebakken zit in die context. Dat soort gewoontes even doorbreken, is het doel van Tournée Minérale. Als je erover nadenkt, is het toch bizar dat alcohol voor de fans onmisbaar lijkt, terwijl sporters net heel bewust niet drinken omwille van de impact op hun sportprestaties.”

Februari, de maand zonder alcohol

Natuurlijk omvat de campagne nog veel meer dan deze straatinterviews en het gesprek met de voetbalsupporters. Wie Tournée Minérale volgt op sociale media en de website krijgt heel wat tips, getuigenissen van deelnemers en mocktailrecepten. Deelnemers kunnen zich ook inschrijven op de nieuwsbrief voor extra ondersteuning en om zeker niets te missen.

Initiatieven als Tournée Minerale vergroten de bewustwording rond de gevolgen van alcohol.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, neemt zelf ook deel: “Het is belangrijk dat we als samenleving stilstaan bij ons alcoholgebruik. Daarom zijn initiatieven als Tournée Minerale zo waardevol. Ze helpen ons de voordelen ervaren van een maand zonder alcohol en vergroten tegelijk de bewustwording rond de gevolgen van alcohol. Ik doe mee!”

Ga ook mee de uitdaging aan en geniet de hele maand februari alcoholvrij! Je vindt alle info op www.tourneeminerale.be .