Skip to main content

Zesde editie Tournée Minérale van start

Vandaag begint de zesde editie van Tournée Minérale. Net als bij de voorgaande edities maken vele duizenden Vlamingen zich klaar om een maand geen alcohol te drinken. Bij sommigen is dat ondertussen een jaarlijkse gewoonte, anderen doen het voor de eerste keer. De campagne zet dit jaar in op het thema ‘vrijheid’. Want tijdens Tournée Minérale ben je niet alleen alcoholvrij. Je bent ook vrij van de sociale druk die je – bewust of onbewust – voelt om te drinken, vrij van de vastgeroeste routines waarin je uit automatisme naar alcohol grijpt, en dus ook vrij van de negatieve bijwerkingen van alcohol. Via sociale media en de website ondersteunt de campagne de deelnemers met praktische tips, inzichten van experten en een gesprek over de rol van alcohol in ons leven.

Experten en burgers aan het woord

Om de impact van alcohol op ons leven beter te begrijpen, geeft Tournée Minérale in een aantal filmpjes een kijk op alcohol vanuit verschillende perspectieven. Die filmpjes verschijnen in de loop van de maand op de website, en de Facebook- en Instagrampagina’s, samen met heel wat ander advies voor de deelnemers. Wie daar niets van wil missen, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief via www.tourneeminerale.be

In één van de filmpjes vertelt huisarts Tom Jacobs over de impact van alcohol op ons lichaam: “Alcohol is eigenlijk een giftige stof. Een à twee glazen kunnen al hartritmestoornissen uitlokken. Ook op termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ons lichaam breekt alcohol af tot een kankerverwekkende stof, waarvan steeds duidelijker is dat die het risico op onder andere maag-, darm- en borstkanker vergroot.”

Ook voor ons seksleven is de rol van alcohol negatief, leren we van seksuoloog Wim Slabbinck: “Alcohol is een downer. Onze zintuigelijke prikkels komen daardoor minder fel binnen, alsof je lijf doffer wordt. Seksuele prikkels worden dus minder intens. Ook ons beoordelingsvermogen raakt verdoofd. Daardoor gaan we sneller over iemands grens, of laten we net sneller iets toe dat we in andere omstandigheden niet zouden toelaten.”

Slaapexperte Annelies Smolders legt uit dat het idee van ‘een slaapmutsje’ een illusie is: “Het saboteert net onze slaap. Het eerste stuk van de nachtrust lijkt met een glas op goed te gaan. Maar daarna word je vaker wakker, wat onze diepe slaap en onze droomslaap aantast. En laat dat net het deel van de nacht zijn waarin ons lichaam recupereert en we de ervaringen en indrukken van onze dag verwerken.”

Psychiater Hendrik Peuskens licht toe hoe Tournée Minérale kan helpen om onze alcoholgewoontes eens in vraag te stellen en ons welbevinden te verbeteren. “Mensen die met een zekere regelmaat alcohol drinken, veranderen een beetje wanneer ze daar een tijd lang mee stoppen. Door in die nuchtere periode te ervaren dat ze zich beter voelen, of door nieuwe activiteiten of gewoontes aan te kweken, kan er ook op langere termijn een effect zijn.”

De video’s van Annelies Smolders en Hendrik Peuskens verschijnen in de loop van de maand februari op de campagnewebsite.

Uiteraard is niet alleen de visie van de experten belangrijk, ook hoe mensen kijken naar de plaats van alcohol in hun eigen leven komt in de campagne aan bod. Daarom toont het laatste filmpje een gesprek met vier vriendinnen/collega’s van The Fittest You. Ze verwonderen zich daarin over hoe ‘normaal’ bepaalde gewoontes kunnen lijken als je er niet bij stilstaat. Zo vertelde Aurélie De Jong: “Bij ons is de familiecultuur altijd al geweest om op zondagmiddag te aperitieven. Elke zondag dus al één of twee glazen nog voor 12 uur.” Herkenbaar, maar is het wel zo onschuldig?

Februari, de maand zonder alcohol

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, is er alvast klaar voor: “Vorige editie was het afwachten of mensen wel nog warm zouden lopen voor een deelname aan Tournée Minérale. Misschien kregen potentiële deelnemers het gevoel dat ze zichzelf in deze pandemie al zoveel ontzegd hadden? We hebben dat laten onderzoeken, en die vrees bleek onterecht: ook vorig jaar deed 1 op 5 volwassen Vlamingen mee met de maand zonder alcohol. En dat is een goede zaak. Er is met elke coronagolf meer aandacht gekomen voor mentaal welzijn. Hoe meer ons mentaal welbevinden onder druk staat, hoe beter we allemaal af zijn met minder alcohol. Elke editie opnieuw horen we van de mensen die een maand lang niet drinken, dat ze zich daar bijna allemaal beter bij voelen.”

“Het drinken van alcohol is een gewoonte, en het is goed dat we die gewoonte in vraag stellen door ons gebruik van alcohol onder de loep te nemen.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid onderschrijft dat: “Het initiatief van Tournée Minérale verdient absoluut de nodige aandacht. Het drinken van alcohol is een gewoonte, en het is goed dat we die gewoonte in vraag stellen door ons gebruik van alcohol onder de loep te nemen. We hebben sinds de start van de coronapandemie meer geïnvesteerd in onze hulplijnen, om zo de vragen in verband met het gebruik van onder andere alcohol tijdig en doelgericht te kunnen beantwoorden. Zelf doe ik al jaren mee, en ik zal dat ook in 2022 doen.”

Katleen Peleman, directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), is ook enthousiast: “Over de jaren heen hebben al honderdduizenden Vlamingen meegedaan met Tournée Minérale. De impact daarvan is niet te onderschatten. Ieder jaar opnieuw verbazen mensen hun omgeving én zichzelf wanneer ze laten zien dat ze geen alcohol nodig hebben om zich te amuseren. En ze voelen de dag nadien ook meteen de voordelen ervan. VAD zet dus met veel plezier zijn schouders onder deze zesde editie.”

Ga dus mee de uitdaging aan en drink in februari 2022 geen alcohol! Je vindt alle info op www.tourneeminerale.be .

Tournée Minérale is een initiatief van VAD, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen. De Druglijn is de publieksservice van VAD.

Materiaal
Tournée Minérale
Bekendmakingsmaterialen voor de Tournée Minérale-campagne.