Skip to main content

Zevende editie Tournée Minérale van start

Vandaag begint de zevende editie van Tournée Minérale. Elk jaar nemen een op de vijf volwassen Vlamingen deel aan deze maand zonder alcohol. Bij sommigen is dat intussen een jaarlijkse traditie, anderen doen voor de eerste keer mee. Via nieuwsbrieven, sociale media en de website ondersteunt de campagne de deelnemers met praktische tips, inzichten van experten en openhartige babbels over de rol van alcohol in ons leven.

Campagnebeeld Tournée Minérale 2023.

Tournée Minérale is een initiatief van VAD, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen. De Druglijn is de publieksservice van VAD.

Doe mee en voel je (alcohol)vrij

Vrijheid blijft de rode draad in de campagne. Want tijdens Tournée Minérale ben je niet alleen alcoholvrij. Je bent ook vrij van sociale druk om te drinken, vrij van vaste routines waarin je automatisch naar alcohol grijpt en vrij van de negatieve bijwerkingen van alcohol – waaronder tal van gezondheidsrisico’s, zowel mentaal als fysiek.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits juicht het toe dat we als maatschappij in toenemende mate stilstaan bij ons alcoholgebruik: “Onlangs hebben we onze eerste Vlaamse Preventie-barometer voorgesteld met leerrijke bevindingen rond het gebruik van alcohol en het drinkgedrag. Uit de barometer blijkt dat 8 op de 10 Vlamingen het laatste jaar alcohol hebben gedronken en dat 1 op de 10 personen riskant drinkgedrag vertoont. Dat wil zeggen dat je meer dan 10 glazen per week drinkt.”

“Mannen en hoogopgeleiden slagen er minder goed in om met situaties van sociale druk rond alcohol drinken om te gaan.”

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

“De meerderheid van de personen die alcohol drinken, geeft wel aan dat ze het gemakkelijk vinden om met situaties van sociale druk rond alcohol drinken om te gaan”, zegt minister Crevits. “Maar dat lukt niet bij iedereen. Personen met een riskant alcoholgebruik zoals mannen en hoogopgeleiden slagen daar minder goed in. Tournée Minerale draagt alvast bij tot een groeiende bewustwording van het gebruik van alcohol in onze samenleving.”

Een maatschappelijke shift in onze kijk op alcohol

“Deelnemers aan Tournée Minérale staan niet enkel tijdens februari bewuster stil bij hun alcoholgebruik, maar passen hun gedrag ook daarna nog aan”, zegt Katleen Peleman, directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Onderzoek van de UGent toonde aan dat deelnemers een half jaar na Tournée Minérale nog steeds minder drinken dan voordien. Brits onderzoek bij deelnemers van Dry January kwam tot dezelfde conclusie. Het beeld dat mensen na een maand zonder alcohol gaan overcompenseren, klopt dus niet.”

“Het beeld dat mensen na een maand zonder alcohol gaan overcompenseren, klopt niet.”

Katleen Peleman, directeur VAD

De aandacht voor Tournée Minérale blijft ook deze zevende editie groot: “Tournée Minérale is duidelijk een formule waar geen sleet op zit”, zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn. “Dat de campagne zo in de kijker blijft staan, illustreert dat er sinds enkele jaren een shift aan het gebeuren is in hoe we naar alcohol kijken. Steeds meer mensen raken overtuigd van de risico’s en schadelijkheid van alcohol. Deels dankzij de toenemende kennis en het groeiend besef daaromtrent, maar niet minder omdat de vele deelnemers aan Tournée Minérale aan den lijve ondervinden hoeveel deugd het kan doen om alcohol een poos achterwege te laten.”

“Dat de campagne zo in de kijker blijft staan, illustreert dat er sinds enkele jaren een shift aan het gebeuren is in hoe we naar alcohol kijken.”

Tom Evenepoel, coördinator De Druglijn

Openhartige babbel met Thuis-actrice Lynn Van den Broeck

Nieuw dit jaar is de panelvideo met Thuis-actrice Lynn Van den Broeck. Ze heeft met haar mama Dina en schoonbroer Louis een openhartig gesprek over hoe we omgaan met alcohol, wanneer we als familie bij elkaar komen.

Ook dat is een context waarin alcohol drinken vaak een vastgeroeste gewoonte is: “Als we met zijn allen samenkomen, dan staat de aperitief meestal al klaar voordat we toekomen”, zegt Lynn. Toch zijn Lynn en haar familie zich bewust van de risico’s van alcohol, en proberen ze er zo gezond mogelijk mee om te gaan. Zo doet haar mama elk jaar mee met Tournée Minérale, en daar voelt ze zich heel goed bij: “Je voelt het verschil wel: je slaapt beter, je concentratie is beter. Dat is volledig anders. Ik hou het meestal ook iets langer vol dan enkel die ene maand.”

Advies van experten

Dat je zonder alcohol beter slaapt, hoeft niet te verbazen, weet slaapexpert Annelies Smolders, één van de vier experten die in de socialemediacampagne aan het woord komen. Seksuoloog Wim Slabbinck heeft het over het effect van alcohol tussen de lakens. Huisarts Tom Jacobs vertelt meer over de gezondheidsrisico’s van alcohol, waaronder verschillende kankers. Psychiater Hendrik Peuskens heeft het dan weer over wat een periode zonder alcohol kan doen voor je mentaal welzijn.

Redenen genoeg dus om mee de uitdaging aan te gaan, en de hele maand februari alcoholvrij te genieten! Je vindt alle info op www.tourneeminerale.be .