Een middelenbeleid in het hoger onderwijs
Het startpunt is een infofiche over hoe je problemen bij studenten met psychoactieve middelen, zoals alcohol, drugs en medicatie, of gamen en gokken effectief kunt voorkomen en aanpakken binnen je onderwijsinstelling. Dit document belicht eerst de cruciale rol die je als hogeronderwijsinstelling hierin hebt en staat stil bij het belang om hier proactief over na te denken. Vervolgens toont de infofiche hoe je deze rol doeltreffend en duurzaam kan opnemen met een middelenbeleid en biedt het concrete handvatten om hier de eerste stappen in te zetten.
In de infofiche wordt op het einde verwezen naar een leidraad met bijhorend sjabloon om je te helpen om zo een middelenbeleid op papier te zetten en uit te rollen. In de leidraad zijn verschillende voorbeelden opgenomen over alcohol en illegale drugs.
Wil je in je middelenbeleid (ook) graag rond psychoactieve medicatie werken, dan is er ook een factsheet specifiek over dit thema. Hierin wordt na enkele ‘facts and figures’ dieper ingegaan op wat je als onderwijsinstelling specifiek rond dit thema kan doen. Deze factsheet kwam tot stand in samenwerking met het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO).
Bij bovenstaande infofiche hoort tot slot ook een PowerPointpresentatie. Deze overloopt niet alleen dezelfde inzichten, maar bevat ook een methodiek om de relevantie van een middelenbeleid in de hogeronderwijsinstelling aan te tonen bij collega’s of directie.
Praktijkvoorbeeld Vives Hogeschool