Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Aan de slag met de me-ASSIST in het welzijnswerk

Aan de slag met de me-ASSIST in het welzijnswerk

VAD ontwikkelde de website www.me-assist.com om welzijnswerkers en huisartsen te helpen het gesprek aan te gaan over middelengebruik. Je vindt er heel wat handige hulpmiddelen zoals screeningsinstrumenten, een stappenplan voor kortdurende interventies, een doorverwijsgids, factsheets, folders voor cliënten en hun omgeving.

Gemakkelijk te gebruiken tijdens gesprekken

Screening

Het is nu mogelijk om met de (getrapte) AUDIT en de ASSIST op middelengebruik te screenen bij volwassenen, met de CRAFFT bij minderjarigen, en met de NODS-PERC op gokstoornissen bij volwassenen. De website leidt je automatisch naar het juiste screeningsinstrument voor jouw cliënt. Daarna krijg je één voor één de vragen uit de screening met toelichting waar nodig. Ten slotte eindig je op het score-scherm, met een overzicht van de kernboodschappen op maat van je cliënt: een bevestiging van zijn of haar gedrag bij laagrisicoscores, of een korte interventie of assessment/doorverwijzing bij de hogere scores.

Kortdurende interventie

Kortdurende interventies op middelengebruik worden wereldwijd gebruikt om riskant middelengebruik aan te pakken. Ze worden als één van effectiefste interventies gezien voor de eerstelijn. De me-ASSIST biedt een stappenplan om hulpverleners hierbij te helpen. Je krijgt een leidraad voor het gesprek en informatie op maat van de risico’s van de cliënt.

Doorverwijsgids

Tot slot vind je, waar nodig, een link naar online zelfhulp en naar de doorverwijsgidsen voor alcohol- en drughulpverlening en rookstopbegeleiding. Zo kan je cliënten die er nood aan hebben, steeds doorverwijzen naar de juiste hulpverlening.

Je krijgt toegang tot al deze tools en info op www.me-assist.com. Het gebruik van de website is volledig gratis.

Materiaal
me-ASSIST
Een website voor artsen en welzijnswerkers. Screen je cliënt op alcohol-, tabak- of ander middelengebruik, of op gokken, en ga met hem of haar het gesprek aan.