Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Dag van de Jeugdbeweging: problemen met alcohol voorkomen

Dag van de Jeugdbeweging: problemen met alcohol voorkomen

Heel wat lokale besturen en jeugdbewegingen zijn al volop bezig met de voorbereiding van de Dag van de Jeugdbeweging die op 22 oktober zal plaatsvinden. Deze dag is elk jaar een groot feest voor de leiding en de meer dan 250.000 jongeren die lid zijn van een jeugdbeweging. VAD ontwikkelde een fiche om jeugddiensten en lokale besturen te helpen deze dag in goede banen te leiden wat betreft alcoholgebruik.

‘Meestal verloopt de Dag van de Jeugdbeweging probleemloos. Toch krijgen we weleens signalen van steden en gemeenten die moeilijkheden ervaren met jongeren die te veel gedronken hebben. Daarom lijstten we een aantal tips op om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen, zegt Femke Decoster, medewerker jeugdwerk en lokaal beleid bij VAD.

“Soms krijgen we signalen van steden en gemeenten die moeilijkheden ervaren met jongeren die te veel gedronken hebben. We lijstten daarom een aantal tips om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

Femke Decoster – stafmedewerker VAD

Goede communicatie staat centraal voor een geslaagde Dag van de Jeugdbeweging. Ruim op voorhand overleggen en afspraken maken met alle betrokkenen is daarbij essentieel. Ook omliggende supermarkten en horeca kunnen deel uitmaken van dat overleg, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden over alcoholverkoop aan jongeren.

Daarnaast zijn er heel wat zaken die je op het evenement zelf kan doen, bijvoorbeeld om consumptie van alcoholvrije dranken te stimuleren, maar ook om gepast te reageren en jongeren bij te staan als het toch fout gaat.

Je ontdekt alle tips in de fiche.

Materiaal
Dag van de jeugdbeweging: problemen met alcohol vermijden
Als lokaal bestuur of jeugddienst kan je de tips in de fiche gebruiken om problemen met alcohol te vermijden op de Dag van de Jeugdbeweging.