Een platform voor gamers in coronatijd
Reboot – the Guild
Sinds 2017 organiseert CAD Limburg de Reboot-kampen voor risicovolle en problematische gamers. Een jaar later volgden kampen over gans Vlaanderen. VAD werkte mee aan de uitrol hiervan. Door de coronacrisis kunnen deze kampen momenteel niet doorgaan, terwijl ook jongeren het in deze periode extra zwaar te verduren hebben. Om hen te ondersteunen startten ZorggroepZin en VAGGA voor gamers het onlineproject ‘Reboot – The Guild’.

Reboot is een zorgmethodiek voor risicovolle en problematische gamers die nood hebben aan een offline herstart. Reboot neemt deze jongeren mee op kamp. Het project kadert binnen het gedachtegoed van peersupport en vroeginterventie.
Tijdens een Rebootkamp komen deelnemers in contact met leeftijdsgenoten die eenzelfde passie hebben voor gamen en waarbij de balans met hun offline leven verstoord dreigt te worden of verstoord is. De jongeren maken op een ervaringsgerichte manier kennis met alternatieve vrijetijdsinvullingen en de uitbouw van een offline netwerk. In 2017 werden de eerste twee Rebootkampen georganiseerd door CAD Limburg. Sinds 2018 werd het concept uitgerold over Vlaanderen met kampen op diverse locaties.
Van kamp naar platform
Toen in 2020 duidelijk werd dat de meeste van onze kampen voor risicovolle of problematische gamers niet konden doorgaan omwille van COVID-19, sloegen ZorggroepZin en VAGGA de handen in elkaar om op zoek te gaan naar een alternatief. De signalen die ons bereikten via jonge gamers en hun ouders, baarden ons namelijk zorgen. Frustraties, niet nageleefde afspraken, eenzaamheid, onbegrip… Lockdowns en quarantaines brachten verborgen problemen aan het licht, of wat bij sommige jongeren eerst een hobby was evolueerde naar problematisch gamen.
“Reboot, zo beseften we, was zowel voor jongeren als voor ouders meer dan ooit nodig tijdens corona.”
Daarom brengt het experimenteel project ‘The Guild’ tijdens de maand december activiteiten naar de gamers nu zij niet op kamp kunnen.
Voor en met gamers
De term ‘guild’ wordt in veel online games gebruikt voor een groep gamers die samen spelen en hun game zo samen beleven. De gamers proberen samen doelen te behalen en andere gelijkgezinde gamers te vinden. Elke Guild heeft zijn eigen regels, doelstellingen, manier van communiceren… Het kan een groepje vrienden zijn dat online samenkomt om wat bij te praten, of een professionele organisatie met sponsors en coaching programma’s. Eén ding hebben alle guilds met elkaar gemeen: ze gaan ervan uit dat ze samen sterker staan en helpen elkaar wanneer dat nodig is. En dat is waar we met The Guild ook voor gaan.
Een guild heeft een digitale ontmoetingsplaats nodig. Dat kan in de game zelf, maar de meeste gamers spreken elkaar ook graag als ze niet aan het gamen zijn. Bij veel jongeren is het chatplatform ‘Discord’ dan ook al jaren een vaste waarde. De mogelijkheid om chats en channels te combineren met livestreams en statusupdates maken het een heel flexibel medium. Tegelijk kunnen gamers hun anonimiteit bewaken en zijn er veel mogelijkheden om zelf kanalen te maken en een ‘community’ te bouwen.
“Met The Guild gaan we ervan uit dat we samen sterker staan.”
Via de Discordserver van Reboot – The Guild kunnen jongeren andere gamers vinden om samen te gamen, maar ook om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Het is echter niet alleen een veilige omgeving waar we luisteren, maar ook een platform voor streams en interviews over relevante thema’s. We bespreken voor- en nadelen van gamen, denken na over alternatieve vormen van vrije tijd en hebben het ook over de valkuilen van games. Het is dus een platform dat we voor en met gamers uitbouwen. Samen met de jongeren werken we aan een digitale brug tussen hun leefwereld en hulpverlening.
Op pad met ouders
Omdat we ervan overtuigd zijn dat we ouders niet mogen vergeten als we jongeren willen versterken, organiseerden we binnen het traject van de Rebootkampen jaarlijks ook vormingen voor ouders. Uit het werkveld kwamen er dit jaar weer heel wat signalen dat ouders zoekende zijn als het op gamen en de digitale leefwereld van hun kinderen aankomt. Het leek ons dus vanzelfsprekend hen mee te nemen in het verhaal van the Guild.
De vormingen voor ouders gaan nu digitaal door. Daardoor kunnen we ze ook voor een breder publiek brengen en enkele drempels wegwerken. Binnen deze vormingen zetten we in op zowel uitwisselen als informeren. Ouders moeten hun verhaal kwijt kunnen en in contact komen met andere ouders, maar we willen ook vooroordelen en foute informatie in verband met gamen wegwerken. The Guild is er voor gamers en hun ouders om vragen te beantwoorden, ideeën uit te wisselen en informatie te geven.
Toekomst
Voorlopig zullen we gedurende één maand gratis vorming voor gamers en hun ouders aanbieden. We beseffen echter dat dit niet genoeg is. Er komen steeds meer vragen in verband met gameverslaving en de gameontwikkelaars weten steeds beter hoe ze hun publiek vast kunnen houden. De coronacrisis heeft sommige gamers verder geïsoleerd, en deze gamers kunnen een helpende hand gebruiken. Er is duurzame, laagdrempelige ondersteuning nodig voor gamers, en hulpverleners die hun wereld kennen. Dit zijn de eerste stappen, en we gaan ervoor.
“Because we could all use a Guild.”