Skip to main content

Gamen, ben jij nog mee?

Gamen is hot en niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van heel wat jongeren en volwassenen. Sinds de lancering van het eerste populaire game ‘Pong’ in 1972 hebben ze een gigantische technologische evolutie gekend. Ook de laatste jaren zijn er heel wat nieuwigheden de revue gepasseerd. Denk bijvoorbeeld aan loot boxes, E-sports, online streaming, free to play en zo veel meer.

Publicaties geüpdatet

Deze evoluties zijn samen met de laatste wetenschappelijke inzichten over problematisch gamen gebundeld in ons Dossier Gamen (2018). Dit vereiste een vertaalslag naar enkele bestaande publicaties. Vorig jaar werden dan ook de ‘Infofiche Drugs ABC gamen’, de brochure ‘Mijn kind en gamen’ en de DrugLijnpagina ‘Drugs ABC gamen’ aan een grondige update onderworpen.

Infofiche Drugs ABC gamen

De infofiche ‘Drugs ABC Gamen’ werd grondig herschreven. Deze fiche voor intermediairs bevat de belangrijkste aspecten over gamen in een notendop. Je vindt er een antwoord op volgende vragen: welke soorten games bestaan er? Wat zijn de effecten van games? Wat zijn de nieuwste evoluties in gamen? Wat zijn de fasen van gamegedrag? Wat zijn signalen van mogelijks probleemgedrag? en Hoe screenen?

Sinds de update licht deze fiche ook kort en bondig de volgende nieuwigheden toe:

  • ingame aankopen
  • online streaming
  • online gameplay kijken
  • e-sports
  • de definitie van gamestoornissen uit de ICD-11
Materiaal
Drugs ABC – Gamen
De belangrijkste aspecten van gamen in een notendop.

Brochure over gamen voor ouders

De vroegere ‘Meest gestelde vragen’-folder ‘Mijn kind en gamen’ kreeg niet alleen inhoudelijk een update, maar ook een nieuwe naam, én ze werd in een nieuw jasje gestoken. Vanaf nu kan je deze vernieuwde brochure in de catalogus terugvinden onder ‘Als Kleine kinderen groot worden. Een handige gids over gamen voor ouders’. De brochure biedt een antwoord op vragen zoals ‘Wat is gamen’, ‘Hoe hou ik het gamen van mijn kind gezond’ en ‘Is het een probleem dat mijn kind gamet?’ en dat allemaal in een aantrekkelijke en nieuwe lay out!

Deze brochure past binnen het project van interactieve vormingen voor ouders ‘Als kleine kinderen groot worden’. Het vormt een mooie aanvulling op de reeds bestaande brochure ‘Als kleine kinderen groot worden. Een handige gids over alcohol, tabak en drugs voor ouders van tieners’, maar kan ook breder gebruikt worden.

Druglijn-website

Ook het brede publiek werd niet vergeten. De pagina www.druglijn.be/drugs-abc/gamen werd grondig onder handen genomen. Niet alleen de bestaande info kreeg een update, we voegden ook het antwoord op heel wat nieuwe veelgestelde vragen toe:

Kan je door de bomen het bos nog zien?

Deze geüpdatete publicaties zijn maar een kleine greep uit ons aanbod over gamen. VAD heeft daarnaast nog heel wat andere methodieken ter beschikking om rond problematisch gamen te werken. In de overzichtsmateriaalfiche gamen vind je het volledige overzicht terug.

Materiaal
Als kleine kinderen groot worden en gamen – Brochure
Een handige gids over gamen voor ouders