Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Gavere geeft sportclubs een duwtje in de rug

Gavere geeft sportclubs een duwtje in de rug

Zes Gaverse sportclubs namen deel aan Sportivos, een preventietraject over alcohol en drugs in de sportclub. Het succes in Gavere was onder andere te danken aan de gemeente die de clubs een stevig duwtje in de rug gaf. Gavere heeft een hoop tips voor andere steden en gemeenten die Sportivos op de kaart willen zetten.

Sportivos moedigt sportclubs aan om problemen door alcohol- en druggebruik te voorkomen en te beperken indien ze toch voorvallen. De gemeente Gavere sprong al snel op de kar van Sportivos. Dat Sportivos de gemeente helpt om de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen te behalen en een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid te voeren, is een grote meerwaarde.

Een Sportivos-traject bestaat uit drie fases die lopen over minimum drie seizoenen. In elke fase werkt de sportclub aan een eigen duurzaam alcohol- en drugbeleid. Sportclubs streven met Sportivos naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Ze gaan op een verantwoordelijke manier om met alcohol en drugs en zijn daarom graag gezien in de gemeente. Voor elk van de fases die de sportclub afrondt, wordt er een label uitgereikt: brons, zilver en goud. Een sportclub kan er ook perfect voor kiezen om bijvoorbeeld enkel het bronzen label te behalen.

Met Sportivos winnen sportclub en gemeente

De sportdienst van de gemeente Gavere bracht iedere sportclub op de hoogte van het project via e-mail. Ook via het gemeentelijke infomagazine, de digitale infoborden en de Facebookpagina maakte de gemeente het project bekend. De sportfunctionaris nodigde de preventiewerker uit om het initiatief uitgebreid voor te stellen op de algemene vergadering van de sportraad.

De schepen van sport ging samen met de sportraad zelfs nog een stapje verder. Elke erkende sportvereniging uit Gavere die intekent op Sportivos en een label behaalt, ontvangt extra punten bij de berekening van de subsidies. Voor het behalen van Sportivos Brons, Zilver en Goud krijgt de sportclub respectievelijk 125 euro, 150 euro en 175 euro. Slaagt een club erin om achtereenvolgens de drie labels te behalen, dan betekent dit een totaalsubsidie van 450 euro voor het ganse traject.

Dit gaf de sportclubs een extra duwtje in de rug om de uitdaging aan te gaan. Zes Gaverse sportclubs startten dan ook met Brons. Intussen behaalden ze allemaal het bronzen label en timmeren vier clubs nu aan de weg om ook Zilver binnen te rijven.

De deelnemende sportclubs geven in de evaluatiegesprekken aan dat ze heel tevreden zijn over het preventietraject van Sportivos en dat ze heel wat opsteken uit de vormingsmomenten. Ook horen ze veel positieve reacties van de clubleden en sympathisanten over de acties die ze voor Sportivos opzetten. In de clubomgeving wordt er tegenwoordig ook beter op toegezien dat iedereen na een sportactiviteit veilig thuis geraakt.

In de club samen nadenken over mogelijke acties binnen een alcohol- en drugbeleid en de clubleden informeren over Sportivos via de verschillende bekendmakingskanalen, vraagt een extra tijdsinvestering van sportbestuurders en vrijwilligers. Maar die inspanning loont, want met Sportivos slagen de clubs erin om een haalbaar alcohol- en drugbeleid te ontwikkelen.

Allemaal winnaars op en rond het sportterrein, daar gaan we voor!