Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Ikorganiseer.be: een nieuwe website voor organisatoren van muziekevenementen

Ikorganiseer.be: een nieuwe website voor organisatoren van muziekevenementen

Ikorganiseer.be is een gloednieuwe website die jonge organisatoren van muziekevenementen ondersteunt, informeert en inspireert. De website moet jongeren zin geven om te organiseren en hen op een heldere manier van correcte informatie voorzien.

Praktische tips voor organisatoren

Bij het organiseren van een feest, fuif of evenement komt er heel wat kijken. Het gaat hier niet alleen om praktische zaken zoals de locatie of communicatie, maar ook om de wetgeving en veiligheid. Wat zijn de geluidsnormen? Hoe zit het met sabam? Welke verzekeringen heeft een organisator nodig en hoe kan een evenement veilig verlopen?

Eén van de besproken thema’s op de website is veiligheid en preventie. Daar kan je alles terugvinden over gehoorschade, het opstellen van een preventieplan, het beperken van overlast, EHBO, bewaking én alcohol- en drugpreventie.

Risico’s beperken

Want wie een muziekevenement organiseert, moet onvermijdelijk rekening houden met drank- en druggebruik. Een sterk alcohol- en drugbeleid kan problemen voorkomen. Iedereen weet wat er wel en niet kan en men kan sneller ingrijpen bij problemen. Daarnaast neemt de organisator zijn verantwoordelijkheid op. Hiermee geeft men een positief signaal naar de feestvierders en groeit het vertrouwen van de omgeving. Daarnaast wordt vermeden dat de organisatie juridisch verantwoordelijk gesteld kan worden. Redenen genoeg dus om hiermee aan de slag te gaan.

Welke materialen kunnen jou hierbij ondersteunen?

VAD ontwikkelde de laatste jaren heel wat materialen die zich richten op het uitgaansleven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Veilig feesten. Tips voor organisatoren. Deze plooifolder bevat heel wat tips die een organisator kan toepassen op zijn uitgaanslocatie. Die tips helpen om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van de bezoekers. Dit zowel voor, tijdens, als na het feest, de fuif of het evenement.
  • Feest Wijzer werd ontwikkeld in navolging van de succesvolle methodiek ‘Quality Nights’. Met Feest Wijzer zetten fuiven en kleine festivals zich in om een positief feestklimaat te creëren. Een fuif of lokaal festival dient minimum vier basisservices aan te bieden. Negen extra services om de locatie nog veiliger en gezonder te maken, kunnen vrijblijvend aangeboden worden.
  • ATTENT ontstond in nauwe samenwerking met Formaat vzw op maat van jeugdhuizen. Jeugdhuizen kunnen zich inschrijven voor acht ‘Attenties’ (services). Ze kiezen zelf voor welke Attenties ze gaan, en zetten zich zo in voor de veiligheid en gezondheid van hun bezoekers. Ze ondersteunen hun bezoekers om op een verantwoordelijke manier uit te gaan.

Deze methodieken zijn nog maar het topje van de ijsberg. Ontdek het volledige aanbod voor de ‘uitgaanssector’ hier en ga er mee aan de slag!