Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Sprekers in de spotlight, het kloppend hart van het VAD-vormingsaanbod

Sprekers in de spotlight, het kloppend hart van het VAD-vormingsaanbod

Jaarlijks organiseert VAD een indrukwekkend aantal vormingen. Op meer dan 150 verschillende vormingsdagen maken we zo veel mogelijk preventiewerkers, hulpverleners, lokale besturen, leerkrachten, werkgevers, maatschappelijk werkers en andere intermediairs deskundiger in onze thema’s. Voor onze vormingen schakelen we sprekers uit het werkveld in. Dit zijn mensen die dagelijks direct betrokken zijn bij de uitdagingen van het werkveld en uit eerste hand de complexiteit van de praktijk ervaren. Op 26 maart kwamen een aantal van hen samen op onze inspiratiedag over interactieve werkvormen.

VAD-vorming

Sprekers en deelnemers wisselen kennis uit

“We vinden het belangrijk dat deelnemers aan onze vormingen leren van experten die niet alleen theorie overbrengen, maar die theorie ook kunnen stoelen op praktijkervaring,” vertelt Femke Wijgaerts, die haar schouders zet onder het vormingsaanbod dat specifiek gericht is op hulpverleners. “Zonder onze sprekers, zou het VAD-aanbod niet zo uitgebreid en kwalitatief zijn als vandaag. We willen hen dan ook bedanken hiervoor.”

Uit een uitgebreide tevredenheidsbevraging onder onze sprekers bleek dat zij de samenwerking met VAD enorm waarderen en de meerwaarde ervan sterk benadrukken. Het delen van kennis met anderen wordt niet alleen als een waardevolle ervaring beschouwd, maar ook als een leerproces voor de sprekers zelf. Dat bevestigt Ellen Excelmans (Learn2ACT), die vormingen over motiverende gespreksvoering geeft.

 

“Het is altijd interessant om de ervaringen van de deelnemers te horen. Daar leer ik zelf ook veel van. Tel daarbij ook de sterke ondersteuning van het VAD-team. Het is een plezier om hier vorming te geven. We worden echt verwend.”

Ellen Excelmans, geeft vormingen over motiverende gespreksvoering

‘Hoe deelnemers betrekken in een vorming?’ staat centraal op inspiratiedag sprekers

“We bieden onze sprekers graag de nodige ondersteuning. In de aanloop naar een vorming is er inhoudelijk overleg tussen de spreker en de verantwoordelijke VAD-medewerker. Verder verzorgen wij alle administratieve en praktische voorbereidingen. Zo kunnen de sprekers zich focussen op wat zij het best doen: vorming geven!” stelt Jorne Vanhee, trekker van een impulsproject om het vormingsaanbod van VAD verder te versterken. “Deelnemers aan onze vormingen brengen zelf heel wat expertise en ervaring mee, zij staan tenslotte elke dag in de praktijk. Waarom die kennis en ervaring niet activeren en hen nog meer betrekken in een vorming? We kunnen zo veel leren van elkaar!”

Om dat te faciliteren organiseerde VAD op 26 maart een dag vol inspiratie. Met de hulp van LUDO.nu, een organisatie gespecialiseerd in (inter-)actieve leerwerkvormen, brachten we een aantal van onze vaste sprekers samen om na te denken over hoe ze de deelnemers van hun vorming een actieve rol kunnen geven. Een betrokken deelnemer leert namelijk het best en dat is natuurlijk de opzet van een vorming. Tijdens deze dag werden onze sprekers ondergedompeld in het interactief vorming geven en kregen ze de mogelijkheid om samen aan hun vormingsmateriaal te sleutelen.

VAD-vormingsaanbod

Ontdek het volledige VAD-vormingsaanbod op het vormingsplatform.

“Ik was op zoek naar inspiratie om mijn vormingen interactiever te maken. Deelnemers betrekken vind ik heel belangrijk en waardevol. Dit aanbod van VAD was dus meer dan welkom.”

Deelnemer Johan Jongbloet (HOWEST)

Wil jij ook vorming geven bij VAD?

De waardevolle bijdragen van onze sprekers zorgen ervoor dat onze vormingen telkens een succes zijn. Kriebelt het ook bij jou om je kennis en passie te delen met een van onze doelgroepen? Aarzel niet om contact op te nemen met ons via vormingenadministratie@vad.be.