“Vergok je sportplezier niet”: Al honderd organisaties uit sportsector ondertekenen charter over sportweddenschappen
Sportclubs willen hun leden beschermen tegen risico’s van sportweddenschappen
Wie had gedacht dat België al zo snel al uit het WK zou liggen? Het bewijst hoe moeilijk het is om het verloop van sportwedstrijden en toernooien te voorspellen. En toch kan je via gokwebsites en gok-apps op elk moment van iedere match geld inzetten op allerlei aspecten van de wedstrijd. Spannend, maar ook risicovol. Het gaat erg snel, waardoor spelers gemakkelijk hogere bedragen inzetten dan hun bedoeling was. Door sponsoring en gokreclame op en rond grote wedstrijden, zijn sport en gokken de afgelopen jaren sterk met elkaar verweven geraakt. Te sterk, want risicovol gokken is duidelijk meer aanwezig in de sportclubs dan erbuiten. VAD/De Druglijn organiseerde daarom een campagne over sportweddenschappen in de aanloop naar het WK in Qatar. De campagne moedigt de sportsector aan om na te denken over hun preventieve rol. Met succes, want 100 sportclubs, sportfederaties, sportkoepels en sportfunctionarissen ondertekenden het charter sportweddenschappen al.
Ondertekenen kan nog steeds op vergokjesportplezierniet.be .
Gokken leidt af van wat er gebeurt op het veld
De campagne ‘Vergok je sportplezier niet’, die dit najaar gelanceerd werd, is een samenwerking van VAD/De Druglijn en de sportsector. Sport Vlaanderen, Gezond Sporten, de Vlaamse Sportfederatie, het Centrum Ethiek in de Sport, Cycling Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen, Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse Hockey Liga en Tennis Vlaanderen zaten mee aan de tekentafel.
De affiches en filmpjes tonen vrienden uit sportclubs die samen aan het juichen zijn om een specifiek legendarisch moment uit de recente sportgeschiedenis. Eén persoon deelt niet in de feestvreugde. Hij ziet op zijn smartphone dat hij zonet zijn weddenschap verloren heeft.
Campagne bereikt half miljoen sporters en sportfans
“Het is een herkenbaar gevoel, ook voor wie maar af en toe gokt,” legt Katleen Peleman, directeur van VAD/De Druglijn uit. “Sportweddenschappen zetten het supporteren op zijn kop: je hoopt niet langer eenvoudig op winst voor de Rode Duivels, maar op een specifieke uitslag of verloop van de wedstrijd. En zo kan je de mooiste momenten uit het WK missen. Daar is het ons om te doen. We willen niet alleen mensen in risicosituaties bereiken, maar iedereen die wel eens met sportweddenschappen in aanraking komt. We willen het geheel in vraag stellen. Is het wel normaal dat sport en gokken zo verweven zijn als vandaag het geval is?”
“Sportweddenschappen zetten het supporteren op zijn kop: je hoopt niet langer eenvoudig op winst voor de Rode Duivels, maar op een specifieke uitslag of verloop van de wedstrijd. En zo kan je de mooiste momenten uit het WK missen.”
De filmpjes werden ingezet op sociale media, en bereikten daar ongeveer een half miljoen Vlamingen met een interesse in sport – niet alleen sportfans die de wedstrijden in de media volgen, maar ook mensen die aan sportclubs verbonden zijn. De campagnematerialen werden via de deelnemende federaties en koepels ook verspreid onder de sportclubs zelf. Zo hangen er al meer dan 1.000 affiches op in de kantines en kleedkamers, en verschenen de filmpjes en campagnebeelden ook op sociale media en websites van clubs.
Tienmaal meer risicovol gokken in sportclubs
“Sportclubs bereiken was een centraal gegeven in de campagne. Want uit onderzoek van VAD en de UGent blijkt dat leden van sportclubs vijf keer meer deelnemen aan sportweddenschappen dan de algemene bevolking. Het gokgedrag van leden van sportclubs is bovendien tienmaal meer risicovol. Hoewel sportweddenschappen voorkomen in de club, blijven de problemen die ze veroorzaken vaak onzichtbaar. Het is positief dat heel wat sportclubs via de ondertekening van het charter hun schouders mee onder deze campagne zetten”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
“De problemen met sportweddenschappen blijven in de sportclubs vaak onzichtbaar. Daarom is positief dat ze via de ondertekening van het charter toch hun schouders mee onder deze campagne zetten.”
WK voetbal in Qatar is cruciaal moment
De Kansspelcommissie telde tijdens het WK Voetbal van 2018 meer dan 150.000 nieuwe registraties op online goksites. Zo’n 300.000 mensen hebben in die periode online gespeeld voor een inzet van in totaal bijna 204 miljoen euro. Gemiddeld is dat 674 euro per speler. Hoewel er momenteel nog geen cijfers beschikbaar zijn, bestaat er geen twijfel over dat ook het huidige WK opnieuw veel mensen naar de goksites zal leiden.
Cercle Brugge, SV Zulte Waregem en andere sportclubs ondertekenen het charter
Aangezien de gokproblematiek zo aanwezig is in de sportclubs, zit daar ook een groot potentieel. Een club is de ideale setting om aan preventie te doen.
Maar dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Wie bij het gokken in de problemen komt, kan dat meestal goed verbergen. Via reclame en sponsoring is gokken weliswaar heel zichtbaar in de club, de eventuele problemen zijn dat veel minder. Tegelijkertijd is de goksector voor heel wat clubs een bron van inkomsten. Daardoor voelt het thema – onterecht – vaak niet als een prioriteit.
Daar wil de campagne verandering in brengen. Sportclubs en sportfederaties kregen de oproep om het Charter sportweddenschappen te ondertekenen. Dat kan nog steeds op www.vergokjesportplezierniet.be . Het charter werd sinds de start van de campagne al 100 keer ondertekend, met K.S.V. Cercle Brugge en SV Zulte Waregem als bekendste ondertekenaars tot nu toe.
Sportclubs die het charter ondertekenen, krijgen gratis affiches opgestuurd. Ze ontvangen ook een mail met preventietips en digitaal campagnemateriaal. Zo kan de club ermee uitpakken dat ze waken over het mentale welzijn van hun leden.
Voor alles over de campagne, en het ondertekenen van het charter: www.vergokjesportplezierniet.be
Ongerust over sportweddenschappen of andere vormen van gokken? Surf naar www.druglijn.be