Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Wat je moet weten over cocaïne in vier korte animatievideo’s

Wat je moet weten over cocaïne in vier korte animatievideo’s

Vandaag lanceert VAD/De Druglijn een campagne over cocaïne. In vier korte filmpjes kom je te weten wat cocaïne is, wat de risico’s van cocaïnegebruik zijn, waarom stoppen moeilijk is en wat je kan doen als je bezorgd bent over iemand die cocaïne gebruikt. De filmpjes worden verspreid via advertenties op Facebook en Instagram. Daarnaast loopt er ook een campagne via Google: wie zaken over cocaïne googelt, komt via tekstadvertenties meteen bij de juiste informatie van De Druglijn terecht.

Sla een krant open en de kans is groot dat er een artikel over cocaïne in staat. Door de drugcriminaliteit en het geweld dat daarmee gepaard gaat, kwam de cocaïneproblematiek de afgelopen maanden sterk in de aandacht te staan. Het maakt dat veel mensen met vragen en bezorgdheden zitten. Bovendien blijkt uit de cijfers dat het gebruik van cocaïne toeneemt.

VAD kreeg van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits dan ook de opdracht een aantal filmpjes te maken die inzetten op cocaïnepreventie. Met deze filmpjes willen we mensen die vragen hebben over hun cocaïnegebruik verder op weg te helpen naar informatie, zelfhulp en indien nodig hulpverlening. Maar de filmpjes richten zich ook tot mensen die bezorgd zijn over het cocaïnegebruik van iemand in hun omgeving, om hen te informeren en te ondersteunen.

“Naast de grote aandacht en de vele middelen die gaan naar veiligheid en criminaliteitsbestrijding, is het namelijk ook noodzakelijk aandacht te hebben voor het welzijn van de mensen die cocaïne gebruiken. VAD/De Druglijn is de geschikte partner om hen te informeren, en als dat nodig is verder op weg te helpen richting zorg. De groep mensen die cocaïne gebruikt, is erg divers. Er is dan ook gekozen voor een brede aanpak, om de uiteenlopende mensen die cocaïne gebruiken te bereiken”, zegt minister Crevits.

Drie belangrijke motieven om cocaïne te gebruiken

Daarvoor loopt vanaf vandaag een campagne op sociale media, die we zoveel mogelijk bij de juiste doelgroep proberen te krijgen. Het onderzoek naar cocaïnegebruik blijft evolueren, maar wat we vandaag weten is dat het cocaïnegebruik het hoogst ligt bij 25-34-jarigen. Mannen in die leeftijdsgroep gebruiken acht keer vaker cocaïne dan vrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen cocaïne gebruiken. Met de campagne zetten we in op drie profielen van cocaïnegebruikers, met drie belangrijke motivaties om te gebruiken: kunnen beantwoorden aan een hoge werk- en prestatiedruk, plezier verhogen in het uitgaansleven en als copingmechanisme om met problemen om te gaan.

Om deze profielen maximaal te bereiken, richten we de socialemediacampagne naar mensen met bepaalde interesses en beroepen. Zij krijgen vanaf vandaag vier korte teaserfilmpjes als advertentie te zien op Facebook en Instagram. In deze advertenties komt het woord cocaïne niet letterlijk voor, om te vermijden dat de socialemediaplatformen ze zouden blokkeren.

Een beeld uit het filmpje gericht op mensen die bezorgd zijn om iemand.

De advertenties leiden mensen door naar een landingspagina op de Druglijnwebsite. Daar vinden ze langere versies van de filmpjes met toelichting, een zelftest en kennistest over cocaïne en online zelfhulp. Ze kunnen natuurlijk ook anoniem contact opnemen met De Druglijn voor een luisterend oor, verdere vragen en doorverwijzing.

Naast de filmpjes over de effecten en risico’s van cocaïne en de moeilijkheid om met cocaïne te stoppen, richt een vierde filmpje zich specifiek op mensen die bezorgd zijn over het cocaïnegebruik van iemand in hun omgeving. Zij krijgen enkele tips mee om het gesprek aan te gaan en om hun eigen grenzen te bewaken.

Googelen op maat

Ook via Google zullen advertenties verschijnen. Die zijn gericht op mensen die een zoekopdracht over cocaïne ingeven. De zoektermen die ze ingeven, bepalen welke tekstadvertentie ze te zien krijgen. Dat laat toe hen de nodige informatie op maat aan te bieden. Vanuit de tekstadvertentie kunnen ze doorklikken naar het gedeelte van de Druglijnwebsite dat het best aansluit bij hun vraag of nood.

En verder

Het blijft niet bij enkel deze campagne. Ook de komende periode zal VAD/De Druglijn blijven inzetten op cocaïne. Zo is VAD bezig met een grondig onderzoek naar wie vandaag in Vlaanderen cocaïne gebruikt, waarom zij dit doen en waarom sommige mensen met hun cocaïnegebruik in de problemen komen. Op basis van de resultaten bekijken we verder hoe we het aanbod aan preventie en zorg rond cocaïne verder kunnen versterken. Ook daarin kunnen de animatievideo’s rond cocaïne nog een plaats krijgen, bijvoorbeeld in het kader van een alcohol- en drugbeleid in bepaalde settings. Na de campagne worden de filmpjes ook verder gebruikt op de website van De Druglijn.

Bekijk alle video’s op de website van De Druglijn.

Materiaal
Kennisclips cocaïne – #dewittelijn
In deze zes informatieve filmpjes kom je heel wat te weten over cocaïne. De filmpjes zijn gericht op mensen die met vragen zitten rond hun cocaïnegebruik en mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving.