Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Webinar chemsex: wat is het, wat zijn de noden, hoe doe je aan harm reduction en hulpverlening?

Webinar chemsex: wat is het, wat zijn de noden, hoe doe je aan harm reduction en hulpverlening?

Eind oktober 2020 organiseerde VAD samen met Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een tweedelig webinar over chemsex. Chemsex wordt doorgaans gedefinieerd als het nemen van een combinatie van chemische drugs om een intensere seksuele ervaring te beleven, voornamelijk onder homo- of biseksuele mannen. Het webinar werd gevolgd door hulpverleners en preventiewerkers uit de alcohol- en drugsector, psychologen, seksuologen, medewerkers van de HIV-referentiecentra en andere intermediairs die interesse hebben in het thema. Het initiatief kwam voort uit een vooronderzoek, waarbij we vaststelden dat er nog heel weinig kennis is over chemsex onder Vlaamse professionals.

Cliënten van hiv-referentiecentra vinden vaak geen adequaat antwoord op vragen over druggebruik. Seksuologen zijn niet vertrouwd met het thema drugs, drughulpverleners zijn niet vertrouwd met het thema seks en heel wat hulpverleners zijn niet bekend met de gayscene. De combinatie van druggebruik, homoseksualiteit, mentale kwetsuren en schaamte is complex.

Mark Sergeant van Sensoa modereerde het webinar.

Webinar, deel 1: Wat is chemsex?

Dr. Tom Platteau (seksuoloog, ITG, Antwerpen) legde uit wat ‘chemsex’ is, welke middelen in deze context gebruikt worden, wat het verschil is met ander middelengebruik en de effecten op sociaal, emotioneel en psychisch functioneren.

Leon Knoops (veldwerker en trainer, Mainline, Amsterdam) presenteerde zijn belangrijkste bevindingen van een 10-tal jaar werkervaring bij Mainline’s chemsex-team. Naast de ontwikkeling van harm reduction info-materialen, ondersteunt dit team een groeiende groep mannen die wil minderen of stoppen met gebruik.

Webinar, deel 2: Wat zijn de noden van mensen die aan chemsex doen?

Corinne Herrijgers, (onderzoeker, ITG, Antwerpen) presenteerde een overzicht van risicoreductiepraktijken voor, tijdens en na chemsex. Ze overliep ook de noden op basis van recente diepte-interviews met 20 chemsexgebruikers in Vlaanderen.

Dr. Jan Groβer, (psychiater, homo- en chemsex-activist, therapeut bij Schwulenberatung, Berlijn) gaf inzicht in het geheel van factoren die homomannen kunnen leiden naar chemsex.