Skip to main content

Ketamine

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. Ketamine als medicijn staat bekend onder de naam ‘Ketalar’ of ‘Ketaset’. De laatste jaren is ketamine als drug opgedoken in het uitgaansmilieu, onder de naam ‘Special K’.

Ketamine is een verdovende stof met het effect van een dissociatief tripmiddel. De gebruiker ervaart een scheiding tussen geest en lichaam. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel ‘K-hole’ genoemd). De gebruiker tast de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn af.

Van ketamine is bekend dat het soms als xtc of cocaïne werd verkocht. De effecten zijn echter niet vergelijkbaar. Daarnaast veroorzaakt ketamine misselijkheid, desoriëntatie en een gevoel van verdoving waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Het kan ook leiden tot een bad trip. Bij een te hoge dosis of door gecombineerd gebruik met alcohol of GHB kan men het bewustzijn verliezen.