Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Wegwijs in de drugwetgeving: VAD stelt 2 vernieuwde brochures voor

Wegwijs in de drugwetgeving: VAD stelt 2 vernieuwde brochures voor

VAD heeft twee bestaande brochures, die duidelijkheid scheppen over de wetgeving rond drugs, grondig herwerkt: ‘Wat zegt de wet over drugs?’ en ‘Vragen van ouders over kinderen, drugs en de wet’. De eerste brochure gaat in op wat de Belgische wet zegt over illegale drugs, terwijl de tweede specifiek gericht is op ouders die vragen hebben over de juridische gevolgen van het gebruik van alcohol, andere drugs of gokken door hun kind. Ze geven inzicht in de juridische gevolgen van druggebruik en bieden praktische antwoorden op veelgestelde vragen. Dankzij de herwerking zijn beide nu beter inhoudelijk op elkaar afgestemd en vormen ze ook een coherent tweeluik.

Beide brochures hadden in het verleden al hun strepen verdiend, maar waren aan een update toe. Wetgeving is vaak complexe materie, en drugwetgeving vormt daar geen uitzondering op. Tegelijk kunnen de gevolgen van middelengebruik ook juridische implicaties hebben.

De Druglijn ontvangt al jarenlang honderden vragen per jaar over drugwetgeving. Dat is dan ook de reden waarom ruim twintig jaar geleden de brochure ‘Drugs en de wet’ werd gelanceerd. De blijvende nood aan heldere en toegankelijke informatie heeft geleid tot deze vernieuwde publicaties, die nu in een herkenbaar Druglijn-format gegoten zijn.

Brochure ‘Wat zegt de wet over drugs?’

Deze brochure richt zich op de mogelijke juridische gevolgen van illegale druggebruik. Ze biedt een heldere samenvatting van de wetgeving, met uitleg over de verschillen tussen legale en illegale drugs en de mogelijke gevolgen bij overtredingen.

Vragen die aan bod komen zijn:

  • Wat gebeurt er als je met drugs betrapt wordt?
  • Wat zijn de gevolgen als je minderjarig bent en drugs bij je hebt?
  • Wat als je drugs gebruikt in het verkeer?
  • Welke mogelijke vervolging voorziet de wet voor meerderjarigen?
  • Kan de politie een huiszoeking doen als ze vermoeden dat je drugs hebt?
  • Welke rol spelen politie en parket?
  • Hoe wordt cannabisbezit vervolgd ten opzichte van andere drugs?
  • Wat betekent ‘OMS’?

Brochure ‘Vragen van ouders over kinderen, drugs en de wet’

De tweede brochure is specifiek gericht op ouders die zich zorgen maken over hun kind en de juridische aspecten van druggebruik of gokken. Gezinnen met kinderen die drugs gebruiken of gokken staan vaak onder hoge druk. Ouders zitten met juridische vragen over hun rechten en plichten. Weten waar zij aan toe zijn, kan hen houvast geven. De brochure vertrekt van voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn en zet zo in op herkenbaarheid. Elk van de meer dan twintig concrete ‘cases’ vormt de kapstok voor een heldere toelichting:

  • Mag mijn kind thuis drugs gebruiken?
  • Kan ik als ouder verantwoordelijk gesteld worden voor de boetes van mijn kind?
  • Wat als ik vermoed dat mijn kind drugs verkoopt?
  • Hoe zit het met een huiszoeking of een gedwongen opname?

“Onze zoon Pieter (36 jaar) woont officieus samen met zijn vriendin, maar staat officieel op ons adres ingeschreven. Hij werd meermaals veroordeeld voor agressie tegen zijn vriendin, die – net als hij – drugs gebruikt. Hij kreeg geldboetes, maar kan die niet betalen omdat hij geen inkomen heeft. Kan de deurwaarder die boetes op mij verhalen? Wat kan ik doen om dat te voorkomen?”

Vraag uit ‘Vragen van ouders over kinderen, drugs en de wet’

Deze brochure biedt behapbare antwoorden op veelvoorkomende vragen en verwijst naar deskundig advies op maat. Een juridische aanpak kan helpen om grenzen te stellen en rust te vinden. Daarnaast bevat deze brochure ook instanties waar ouders juridisch advies kunnen inwinnen voor hun persoonlijke situatie.

Nogal wat informatie uit de brochure is bovendien ook relevant voor ouders die niet zozeer met druggebruik maar bijvoorbeeld met een gokprobleem te maken krijgen. Denk aan de aansprakelijkheid van ouders bij schulden die hun kind maakt.

Omdat ouders ook baat hebben bij wat de Belgische wet over drugs zegt, wordt de brochure als een set aangeboden. Wie dus deze brochure bestelt, krijgt daarbij automatisch ook een exemplaar van de brochure ‘Wat zegt de wet over drugs’.

Bekijk de brochure ‘Vragen van ouders over kinderen, drugs en de wet’

Voor wie zijn deze brochures bedoeld?

De brochures zijn relevant voor iedereen die te maken krijgt met drugs en de wet:

  • Jongeren en volwassenen die willen weten welke risico’s ze lopen.
  • Ouders die zich afvragen hoe ze kunnen ingrijpen bij druggebruik van hun kind, wat hun rechten en plichten zijn.
  • Leerkrachten en jeugdwerkers die vragen krijgen over de wetgeving.
  • Hulpverleners die werken met mensen in problematische situaties.

Beide brochures zijn gratis (tot 25 exemplaren) beschikbaar via de website van VAD.