(Z)onder invloed studiedag: meer zorg voor familie
De Druglijn en VAD organiseren sinds 2008 tweejaarlijks een (Z)onder Invloed-studiedag in het Vlaams Parlement. De studiedag richt zich op naastbetrokkenen, zoals ouders, partners en kinderen van mensen die problematisch met middelen omgaan. De editie van 2021 maakte deel uit van de Roes(t) Te Gek-campagne. Door corona werd de studiedag niet in het Vlaams parlement georganiseerd, maar online in de vorm van vijf webinars.
Meer structurele aandacht voor familie
Tijdens de (Z)onder invloed-studiedag wilden we familie (h)erkennen in hun moeilijke situatie en tegelijk informeren over wat verslaving is en handvaten bieden om ermee om te gaan.
Wanneer het over alcohol- of andere drugproblemen gaat, mag namelijk nooit vergeten worden dat daar meestal ook meerdere geliefden bij betrokken zijn die er mee onder lijden. De Druglijn ervaart dit dagelijks in haar haar contacten. De omgeving verdient aandacht. Het is belangrijk om hen te ondersteunen in de omgang met de ‘problematisch gebruiker’ en bij de moeilijkheden die het gebruik veroorzaakt.
De studiedag bestond dit jaar uit vijf webinars. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende webinars. Je kan de webinars herbekijken herbekijken en de gebruikte Powerpoints downloaden. Je vindt ook een overzicht van andere tools die al bestaan op maat van familieleden.
(Z)onder Invloed webinars naar kinderen, grootouders, ouders en partners
Op de slotdag van de Roes(t)-campagne vond een panelgesprek met familieleden plaats. Daarnaast gingen er op vier avonden in juni webinars door. Deze waren exclusief voor ouders, grootouders, partners en 15-25-jarige kinderen van ouders met drank- drug-, medicatie- of gokproblemen.
Journaliste Annemie Nijs ging in gesprek met een ouder, een ex-partner en een kind van iemand met een afhankelijkheidsproblematiek. Ook een hulpverlener maakte deel uit van het panel. In het gesprek vertellen ze hun verhaal en gaat het onder andere over hoe ze met de problematiek omgingen, praten over de problematiek met de buitenwereld, maatschappelijk stigma, de plaats van het gezin in de hulpverlening en zelfzorg. Je kan het gesprek hier herbekijken.
De vier webinars focusten op dezelfde belangrijke thema’s:
- Het belang van zelfzorg voor familie
- Veerkracht
- De moeilijke, dubbele gevoelens tegenover een naaste met een afhankelijkheidsproblematiek
- Wat een verslaving is en waarom het zo lastig is om de controle terug te winnen
- Hoe omgaan met een kind, ouder of partner met een afhankelijkheidsproblematiek
- Waar familieleden terechtkunnen voor hulp
Webinar: info en tips voor jongeren van ouders met drank-, drug-, medicatie-, of gokproblemen
Bekijk hier de presentatie of kijk naar de opname van het webinar.
Webinar: info en tips voor grootouders van kleinkinderen waarvan de ouders drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen hebben
Tijdens dit webinar getuigde een oma over de band met haar kleinkind en zijn moeder die afhankelijk is van alcohol. Om haar anonimiteit te bewaren, zit de getuigenis niet in de opname van het webinar. Je kan de getuigenis wel hier lezen.
Bekijk hier de presentatie of kijk naar de opname van het webinar.
Webinar: info & tips voor ouders van kinderen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen.
Bekijk hier de presentatie of kijk naar de opname van het webinar.
Webinar: info & tips voor partners van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen.
Bekijk hier de presentatie of kijk naar de opname van het webinar.
Canvas-documentaire: Tussen ons
Ook de Canvas -documentaire ‘Tussen ons’ kwam tot stand in het kader van de Roes(t) campagne in samenwerking met VAD en Te Gek!?. De documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van drie ouder-kind duo’s die verbonden zijn door eenzelfde strijd om hun geliefde zoon, dochter, moeder of vader te blijven steunen. De documentaire werd gemaakt door productiehuis ‘De Chinezen’.
“Tussen ons” kan je nog bekijken tot 30 november op VRT.NU.
Op zoek naar nog meer ondersteuning voor familieleden?
Ook in de verslavingszorg en in de geestelijke gezondheidszorg is er een positieve evolutie naar meer aandacht voor familieleden. Recent heeft het Familieplatform de nieuwe website Familie reflex gelanceerd. Daarmee wil het platform de hulpverlening nog meer motiveren en de nodige handvaten aanreiken om structureel aandacht te hebben voor familie binnen de zorg. Ook in de uitgewerkte multidisciplinaire richtlijn voor het betrekken van de naasten in de geestelijke gezondheidszorg vind je aanbevelingen op niveau van hulpverlener, zorginstelling en beleid.
Belang van informeren van familie
De richtlijn heeft het onder meer over het belang van het informeren van familie wanneer iemand in begeleiding is. Maar ook wanneer iemand (nog) niet begeleid wordt, heeft de familie natuurlijk nood aan informatie. De Druglijn informeert en ondersteunt dan ook dagelijks familieleden op verschillende manieren. Mensen kunnen er terecht via chat, telefoon of mail. Ook de rubriek Bezorgd om iemand op de website van de Druglijn en de online tool GRIP voor ouders, partners en kinderen, zijn gericht op familieleden.