Skip to main content

Een alcohol- en drugbeleid in de thuis- en gezinszorg

In dit materiaal vind je een leidraad voor een alcohol- en drugbeleid in thuis- en gezinszorg, een fiche voor leidinggevenden en een fiche voor thuismedewerkers.

Leidraad: een alcohol- en drugbeleid in de thuis- en gezinszorg

Deze leidraad helpt je bij het uitwerken van een alcohol- en drugbeleid op maat van je dienst. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend kader met afspraken over hoe de organisatie omgaat met cliënten die middelen gebruiken, gamen of gokken. Het is een interactieve pdf waarin je doorklikt naar de informatie die jij zoekt. Zo werk je stap voor stap een aanpak uit op maat van jullie dienst, cliënten en medewerkers. In elk onderdeel vind je concrete tips, methodieken en praktijkvoorbeelden. Bij de leidraad horen twee ondersteunende fiches met meer achtergrondinformatie (o.a. signalen herkennen) en tips om het gesprek met de cliënt aan te gaan (bezorgdheid uiten, do’s en don’ts).

Fiche leidinggevenden

Als leidinggevende heb je (mogelijk) een dubbele rol:
 • Het gesprek aangaan met de cliënt over:
  • Je bezorgdheid over de impact op zijn/haar gezondheid, welzijn en zelfredzaamheid
  • Het overtreden van regels en de impact op de veiligheid en het welzijn van medewerkers
 • Het ondersteunen van medewerkers bij zorgposten waar er sprake is van deze problematiek en hen aanmoedigen om signalen te melden, handvaten geven om bezorgdheid te uiten en om grenzen aan te geven.
In deze fiche vind je informatie (o.a. signalen herkennen) en tips (o.a. om het gesprek met de cliënt aan te gaan) die je hierbij kunnen ondersteunen.

Fiche thuiszorgmedewerkers

Als je bij cliënten thuis komt, merk je soms dat ze gamen, gokken, alcohol drinken, drugs of medicatie gebruiken. Je staat voor een gesloten deur, je voelt je niet veilig, je maakt je zorgen over de gezondheid van je cliënt … Dat maakt het soms moeilijk om voor je cliënt te zorgen. Het is niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan. Deze fiche kan je hierbij helpen. Hier kom je meer te weten over:
 • wanneer alcohol drinken, drugs of medicatie nemen, gamen of gokken een probleem wordt
 • waaraan je dat kan merken
 • wat een verslaving is
 • wat je kan doen als je je zorgen maakt over iemand
 • tips om je bezorgdheid te tonen