Skip to main content

Zorg voor personen met een handicap

Als begeleider kan je heel wat betekenen voor personen met een handicap, zowel op vlak van preventie, als in de begeleiding van cliënten die alcohol of drugs gebruiken, risicovol gamen of gokken. We kunnen je daarbij ondersteunen. 

Personen met een handicap: een kwetsbare groep

Door vermaatschappelijking van de zorg en inclusie komen mensen met een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, autisme, … steeds meer in contact met alcohol, cannabis en andere illegale, drugs, psychoactieve medicatie, gokken en risicovol gamen. En zo wordt ook de zorg voor personen met een handicap vaker met alcohol- en druggebruik en -misbruik geconfronteerd.

Hoewel mensen met een verstandelijke beperking niet meer middelen gebruiken dan de algemene bevolking, zijn ze wel kwetsbaarder: ze komen sneller in de problemen met middelengebruik, gokken of gamen en de problemen zijn vaak ernstiger. Dat kan begeleiders en diensten dus voor heel wat uitdagingen stellen.

Een alcohol- en drugbeleid in je organisatie

Het voorkomen, begeleiden en beperken van problemen door alcohol, drugs, gamen of gokken is niet de taak van één iemand alleen. Als begeleider sta je sterker als je kan terugvallen op een coherente en gemeenschappelijke aanpak in je organisatie. Zo’n aanpak wordt uitgewerkt in een alcohol- en drugbeleid op maat van je organisatie.

Wat is een alcohol- en drugbeleid? Dit is een samenhangend geheel van afspraken over hoe je organisatie omgaat met middelengebruik, gamen en gokken. Het beleid baseert zich op vier pijlers:

  • duidelijke afspraken en regels rond gebruik en gedrag
  • zorg en begeleiding voor cliënten met een middelenproblematiek
  • educatie: informeren en sensibiliseren over onder andere de risico’s van gebruik
  • omgevingsinterventies: een omgeving creëren die gezond gedrag stimuleert

Een beleidsmatige aanpak zorgt ervoor dat alle initiatieven binnen de organisatie op elkaar afgestemd zijn en maximaal effect hebben.

Ondersteuning nodig?

Je kan je gratis laten coachen bij het uitwerken of updaten van een alcohol- en drugbeleid. Een preventiewerker tabak, alcohol en andere drugs verbonden aan het CGG van jouw regio begeleidt je dan gedurende dit proces.

Juridische vragen?

Op welk wettelijk kader kan je als begeleider beroep doen? Hoe ver reikt jouw beroepsgeheim? Kan jij of jouw organisatie aansprakelijk worden gesteld wanneer er iets gebeurt? … 

Praten met cliënten over alcohol, drugs, gamen en gokken

Als begeleider maak je je soms zorgen over het alcohol- of druggebruik, risicovol gamen of gokken van cliënten. Cliënten staan echter niet altijd open voor een gesprek hierover. Vaak zien zij zelf hun gedrag niet als problematisch; de bezorgdheid komt vooral uit hun omgeving. Toch is het cruciaal om deze gesprekken aan te gaan.

Waarom tijdig ingrijpen belangrijk is. Vroegtijdige signalering van alcohol- of druggebruik, risicovol gamen of gokken, kan veel problemen voorkomen. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe groter de kans dat je met eenvoudige interventies verandering bereikt. In een vroeg stadium heb je als begeleider nog veel mogelijkheden om cliënten te helpen, vaak zonder dat een gespecialiseerde aanpak nodig is.

Deskundigheidsbevordering begeleiders

Zoek je als begeleider of hulpverlener meer informatie over middelengebruik, gamen en gokken bij je cliënten? Welke signalen erop kunnen wijzen dat middelengebruik, gamen of gokken uit de hand loopt en/of voor problemen zorgt? Of wat signalen van een verstandelijke beperking kunnen zijn? Of wil je meer weten over motiverende gespreksvoering?