Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Aan de slag met de me-ASSIST in de eerstelijnsgezondheidszorg

Aan de slag met de me-ASSIST in de eerstelijnsgezondheidszorg

Van screeningstool tot gereedschapskoffer

In 2012 ontwikkelden Domus Medica en VAD een website om huisartsen en welzijnswerkers te helpen bij het screenen naar middelenproblemen. Over de jaren heen werd deze site uitgebreid met extra screeningsmogelijkheden en korte interventies.

me-ASSIST: hoe gebruiken?

Screening

In het begin kon de me-ASSIST-toolbox enkel screenen, en dat enkel met de ASSIST (Alcohol, Smoking and Substance Involment Screening Test). Ondertussen werden de screeningsmogelijkheden op www.me-assist.com aanzienlijk uitgebreid.

Het is nu mogelijk om met de (getrapte) AUDIT en de ASSIST op middelengebruik te screenen bij volwassenen,  met de CRAFFT bij minderjarigen, en met de NODS-PERC op gokstoornissen bij volwassenen. De website leidt je automatisch naar het juiste screeningsinstrument voor jouw cliënt. Daarna krijg je één voor één de vragen uit de screening met toelichting waar nodig. Ten slotte eindig je op het score-scherm, met een overzicht van de kernboodschappen op maat van je cliënt: een bevestiging van zijn of haar gedrag bij laagrisicoscores, of een korte interventie of assessment/doorverwijzing bij de hogere scores.

Kortdurende interventie

Kortdurende interventies op middelengebruik worden wereldwijd gebruikt om riskant middelengebruik aan te pakken. Ze worden als één van effectiefste interventies gezien voor de eerste lijn. Veel artsen doen deze interventies echter niet omdat ze niet goed weten hoe ze een gesprek over middelengebruik moeten aanpakken.

Om artsen te helpen bij dit gesprek biedt de me-ASSIST een stappenplan. Dit geeft je een leidraad voor het gesprek en onderliggende informatie op maat van de risico’s van de patiënt.

Doorverwijsgids

Tot slot vind je, waar nodig, een link naar online zelfhulp en naar de doorverwijsgidsen voor alcohol- en drughulpverlening en rookstopbegeleiding. Zo kan je cliënten die er nood aan hebben, steeds doorverwijzen naar de juiste hulpverlening.

Je krijgt toegang tot al deze tools en info op www.me-assist.com. Het gebruik van de website is volledig gratis.

Materiaal
me-ASSIST
Een website voor artsen en welzijnswerkers. Screen je cliënt op alcohol-, tabak- of ander middelengebruik, of op gokken, en ga met hem of haar het gesprek aan.