Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Cocaïnecampagne #dewittelijn – focus op het festivalseizoen

Cocaïnecampagne #dewittelijn – focus op het festivalseizoen

Kranten berichten regelmatig over inbeslagnames, recordhoeveelheden sporen van cocaïne in het Antwerpse afvalwater, of over het toenemende druggeweld. Bovendien blijkt cocaïne een populair middel in het uitgaan, het studentenleven en zelfs in bepaalde werkcontexten. Soms lijkt het wel alsof cocaïne snuiven normaal is geworden. VAD/De Druglijn lanceerde de campagne #dewittelijn om daar verandering in te brengen. Deze campagne loopt vanaf 9 juni 2025 voor de vierde keer. Deze keer staat het festivalseizoen centraal, met tips om de risico’s van druggebruik tijdens het uitgaan te beperken. Net als in de vorige edities van de campagne helpt De Druglijn mensen die vragen hebben over hun cocaïnegebruik verder op weg naar informatie en zelfhulp, met gerichte advertenties op sociale media en met de inzet van influencers. De campagne laat bovendien een tegengeluid horen voor de perceptie dat cocaïne ‘er nu eenmaal bij hoort’.

Zes animatiefilmpjes over cocaïne

VAD ontwikkelde zes animatiefilmpjes over cocaïnegebruik. Die filmpjes geven mensen informatie over de gevolgen van cocaïnegebruik en tips om een gesprek aan te gaan met naasten over wie ze zich zorgen maken. Nadat de informatie op de Druglijnwebsite eerder al werd uitgebreid om een antwoord te bieden op de veelgestelde vragen ‘Wat is de invloed van cocaïne op je seksleven?’ en ‘Kan je een bloedneus krijgen door cocaïnegebruik?’, ligt de focus nu op het festivalseizoen. Zo krijgen mensen antwoord op de vraag ‘Is cocaïne echt zo populair in het uitgaansleven’ en krijgen ze tips om gezond uit te gaan. Deze veelgestelde vragen en teasers van de animatiefilmpjes verschijnen in juni als advertentie op Facebook, Instagram en Youtube.

Zelftest geeft advies op maat

Via de advertenties komen mensen op de Druglijnwebsite. Daar vinden ze langere versies van de filmpjes, informatie, een zelftest en kennistest over cocaïne en online zelfhulp. Ze kunnen natuurlijk ook anoniem contact opnemen met De Druglijn voor een luisterend oor, verdere vragen en doorverwijzing.

De zelftest cocaïne kreeg een nieuw jasje. De vragen in de test worden nu anders beoordeeld om een betere inschatting te geven van hoe risicovol het gebruik is. Verder krijgen mensen die de zelftest invullen ook meer advies op maat.

 

Samenwerking met influencers die hun persoonlijk verhaal rond cocaïne delen

Daarnaast werkt VAD/De Druglijn ook samen met influencers uit de doelgroep. Deze peers met een groot online bereik proberen vooral de perceptie bij te stellen dat ‘cocaïne er nu eenmaal bijhoort’ door de voordelen van niet-gebruik te belichten en tips te geven over hoe zij omgaan met cocaïnegebruik in hun omgeving.

Deze zomer deelt Jonas Van den Broeck of Jokke, een influencer die mentaal welzijn onder de aandacht wil brengen, zijn verhaal. Hij zal het hebben over zijn cocaïnegebruik en welke andere – gezondere – manieren hij uiteindelijk vond om met problemen om te gaan.

In het najaar vertelde ook Jef Eagl van de mentaalwelzijnspodcast Onbespreekbaar al openhartig hoe hij zich verdoofde om te ontsnappen aan lastige gevoelens en negatieve gedachten. Uiteindelijk zag hij in dat dit geen oplossing was voor zijn problemen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jef Willem (@jef.eagl)

Arno Zaman, bekend van de podcast ‘Tot later x’ ging in op hoe druggebruik nog altijd taboe is. Wie het daarom moeilijk vindt hulp te zoeken of vragen te stellen kan terecht bij De Druglijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Druglijn (@dedruglijn)

Ook Wanton, producer en sound engineer uit de technoscene, deelde zijn persoonlijk verhaal. Zijn getuigenis kreeg heel wat bijval van mensen die zich herkenden in hetgeen hij vertelde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wanton (@wanton.the.wizard)

 

Materiaal
Kennisclips cocaïne – #dewittelijn
In deze zes informatieve filmpjes kom je heel wat te weten over cocaïne. De filmpjes zijn gericht op mensen die met vragen zitten rond hun cocaïnegebruik en mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving.

Doelgerichte cocaïnepreventie is een uitdaging

Uit de meest recente cijfergegevens (2018) bleek dat ‘slechts’ 1,7% van de Vlamingen aangaf het voorgaande jaar cocaïne te hebben gebruikt. Het grootste deel van de Vlamingen gebruikt dus geen cocaïne. Dat is bijvoorbeeld wel het geval voor alcohol, waar 76,6% in het voorgaande jaar alcohol dronk. Omdat de meeste Vlamingen geen cocaïne gebruiken, is een brede campagne naar de algemene bevolking weinig efficiënt. Uit studies blijkt dat zo’n brede publiekscampagne net zou bijdragen aan het beeld dat cocaïnegebruik normaal is en zo experimenteergedrag in de hand kan werken. Het is dus belangrijk om met een campagne over cocaïnegebruik heel gericht mensen te targeten die cocaïne in hun leefwereld hebben.

“Ik zeg altijd, het is zoals vissen. Je kent geen mensen die gaan vissen, totdat je naar de visvijver gaat en je ziet wie daar allemaal zit. Dus je kent niemand, maar eens je gebruikt, ga je plots zien dat er heel veel mensen zijn die dat doen.”

Een deelnemer aan het VAD-onderzoek (2023) over cocaïnegebruik

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de doelgroep en in kaart te brengen wat hun noden zijn, voerde VAD in 2023 een onderzoek naar de motieven voor cocaïnegebruik. Ook factoren die cocaïnegebruik kunnen uitlokken of in stand houden en die het risico op problemen kunnen vergroten of net verkleinen, werden onderzocht. Dit onderzoek werd samengelegd met ander Vlaams en internationaal onderzoek om profielen op te stellen die een verhoogde kans hebben om cocaïnegebruik in hun leefomgeving te zien.

Zo weten we bijvoorbeeld dat het cocaïnegebruik het hoogst ligt bij 25-34-jarigen. Mannen in die leeftijdsgroep gebruiken acht keer vaker cocaïne dan vrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen cocaïne gebruiken. Met de campagne zetten we in op drie profielen van cocaïnegebruikers, met drie belangrijke motivaties om te gebruiken: kunnen beantwoorden aan een hoge werk- en prestatiedruk, plezier verhogen in het uitgaansleven en als copingmechanisme om met problemen om te gaan.

Om deze profielen maximaal te bereiken, richten we de socialemediacampagne naar mensen met bepaalde interesses en beroepen. Zo vermijden we zoveel mogelijk dat wie niet in contact komt met cocaïnegebruik, de campagne te zien krijgt.

Wat doet VAD verder nog rond cocaïne?

Het blijft niet bij enkel deze campagne. Ook de komende periode zal VAD/De Druglijn blijven inzetten op het thema cocaïne. Zo wordt deze campagne geëvalueerd en herhaald in juni en november 2025. Bovendien werken we in de tussentijd aan een e-learning over hoe je omgaat met werkgerelateerd cocaïnegebruik gericht op intermediairs in de werkcontext.