Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • De kracht van beelden: het YouTube-kanaal van VAD

De kracht van beelden: het YouTube-kanaal van VAD

Welke didactische video’s zijn geschikt voor alcoholpreventie in de derde graad? Beschikken jullie over beeldmateriaal dat we aan onze cliënten kunnen tonen in het kader van psycho-educatie? Bestaan er Nederlandstalige filmpjes waarin motiverende gesprekstechnieken worden gedemonstreerd?

Einde verhaal voor educatieve dvd’s?

Enkele jaren geleden konden we bij het beantwoorden van dergelijke vragen meteen enkele dvd’’s aanbevelen. Maar terwijl vroeger door instellingen als het Trimbos-instituut regelmatig uitstekend filmmateriaal werd uitgegeven, is de productie van educatieve dvd’s vandaag de dag vrijwel helemaal stilgevallen. En stel je de bedenkelijke blikken voor in een klas met vijftienjarigen, bij het bekijken van een Hollands docudrama met retro-housemuziek en mode van de jaren ’90! Ook voor hulpverleners is het aanbod van dvd’s bijzonder schraal, maar dat is eigenlijk nooit anders geweest.
Naast dvd-uitgaven waren er tal van prima tv-reportages en -documentaires. Mits enige huisvlijt kon je die opnemen, maar voor vertoning stelde zich het probleem van de auteursrechten.

De bomen en het bos

Biedt YouTube redding? Een kleine test. De zoekterm ‘lsd’ levert 1.650.000 resultaten op. Maar “My first LSD trip report” en de Goa trance track “LSD”, dat is niet wat we zoeken. En hoe betrouwbaar zijn de informatieve video’s die er hier en daar tussen staan? Of misschien zoek je Nederlandstalige info?
Voor wie de bomen door de bos niet meer kan zien, is er nu het YouTube-kanaal van VAD. Je vindt er een selectie van video’s die bruikbaar kunnen zijn in de verslavingssector in Vlaanderen. Ze worden ondergebracht in thematische afspeellijsten, die op hun beurt worden ingedeeld bij rubrieken als alcoholcannabis of gedragsverslavingen. De focus ligt op Nederlandstalige filmpjes, met aanvulling van anderstalige filmpjes als die complementair zijn.
Het kanaal heeft tevens een archieffunctie voor VAD-uitgaven en clips van Nederlandstalige voorlichtingscampagnes. Eigen uploads van VAD zijn te vinden onder video’s.

Bekijk hier het YouTube-kanaal van VAD. Ook De Druglijn heeft een YouTube-kanaal, maar daar vind je video’s voor het groot publiek, terwijl het kanaal van VAD zich tot professionals richt.