Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Preventiewerk Pajottenland haalt Europese preventieprijs binnen

Preventiewerk Pajottenland haalt Europese preventieprijs binnen

De Europese groep Pompidou reikt tweejaarlijks drie prijzen uit voor hoogwaardige drugpreventie projecten waarbij jongeren erg betrokken zijn. Men gaat op zoek naar innovatieve projecten, die lopende zijn of recent beëindigd zijn. Alle landen uit de EU mogen deelnemen aan de projectoproep. De winnaars ontvangen een trofee, een diploma en prijzengeld ter waarde van 5000 euro.

Pajottenland waagde zijn kans

Met het preventiewerk naar jeugd in het Pajottenland waagde de intergemeentelijke preventiewerker Pajottenland, samen met het beheerscomité, hun kans om een project in te dienen.

Onder de noemer S.A.M.e.N (Spreken, Aanpakken, Meten en Nadenken) hebben we heel wat projecten gebundeld. Onder andere de infosessie op kamp die we organiseren naar de jeugdverenigingen, het MEGA-project in de laatste graad van het lager onderwijs, de lokale opleiding fuifcoach Pajottenland en een mocktailreceptenboekje voor de bevolking, workshops alcohol en drugs in het secundair onderwijs, coaching van een alcohol– en drugbeleid in de jeugdverenigingen, organisatie van veilig vervoer voor jongeren ter voorkoming van rijden onder invloed, Tournée Minérale, … werden vermeld.

Hierbij leggen we de focus heel sterk op de jeugd. De intergemeentelijke preventiewerker is het aanspreekpunt voor de jongeren en jeugdorganisaties in onze gemeenten en kent deze doelgroep door en door, wat in onze regio door de jarenlange geschiedenis ondertussen een troef geworden is. Op die manier wordt connectie gemaakt tussen de jongeren en de lokale besturen. We richten ons zowel naar jeugd jonger dan 12 als naar de leeftijdscategorie 12-18 jaar en rekenen hiervoor op een groot netwerk, zoals de jeugdregio Pajottenland, politieke vertegenwoordigers van het beheerscomité, de scholen, de jeugdhuizen en jeugdverenigingen, de lokale politie Pajottenland, LOGO Zenneland, het JAC, Huis van het Kind Pajottenland en nog tal van externe partners. Inzetten op gezondheidspreventie bij de jeugd is heel belangrijk, want zij zijn de toekomst. Deze prijs is dan ook een mooie erkenning vanuit Europa voor wat in onze regio al jarenlang ingeburgerd is en wat we via S.A.M.e.N. de komende tijd nog willen versterken.

Prijzengeld biedt extra mogelijkheden voor communicatie

Midden oktober kregen we een bericht: er waren 53 projecten ingediend en ons project stond in de top 3! Een jury samengesteld uit jongeren koos ons project eruit als een voorbeeld voor andere regio’s. Hierbij ontvangen we een geldprijs van 5000 euro die we willen gebruiken om in te zetten op een website rond het preventiewerk, maar ook om onze socialemediakanalen uit te breiden. Hierdoor kunnen we de jongeren in de toekomst nog beter bereiken met onze preventie-initiatieven.

We willen ook een mooi S.A.M.e.N logo ontwerpen, zodat onze projecten beter herkenbaar zijn in de toekomst.