Skip to main content

Uitgelezen! 0% Alcohol en zwangerschap

Korte inhoud

Het boek ‘0% Alcohol en zwangerschap’ beschrijft zeer duidelijk de effecten van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind. Daarnaast staat het boek stil bij de fysieke en mentale kenmerken van FASD alsook de methoden om FASD vast te stellen. Professionals worden hierbij aan het woord gelaten en geven vanuit hun praktijk handvatten bij de begeleiding van kinderen met FASD. Het boek bespreekt verder de voordelen van motiverende gespreksvoering bij zwangere vrouwen die alcohol drinken, de mogelijkheden om hen te begeleiden en de prevalentie van FASD, die overigens nog steeds moeilijk te bepalen is. Het boek omvat met andere woorden heel wat interessante en praktijkgerichte informatie over het thema alcohol en zwangerschap, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke literatuur.

Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap

Na het lezen van dit boek mag de boodschap duidelijk zijn: ‘Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap’. Door zeer duidelijk de effecten van alcoholgebruik op de ontwikkeling van het kind te beschrijven, biedt dit boek mogelijks de ideale achtergrond om artsen, vroedvrouwen en andere hulpverleners te overtuigen van het idee dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap af te raden is. Het boek doorbreekt de vele mythes zoals het idee dat één glaasje alcohol geen kwaad kan en dat FASD enkel voorkomt bij kinderen waarvan de moeder dagelijks grote hoeveelheden alcohol dronk tijdens de zwangerschap.

Tinneke, Mila, Marcella, Lorenzo, …

In het boek worden casussen beschreven van kinderen en volwassenen met FASD. De portretten schetsen erg goed de gedragskenmerken en cognitieve problemen die gepaard gaan met FASD en de strijd die deze kinderen en volwassenen dagelijks voeren. Best beklijvend, maar ook zeer realistisch.

De alcohol heeft in zijn lichaam veel schade aangericht. Hij heeft een hartafwijking, zijn urinewegen zijn verkeerd aangelegd en zijn longen werken niet goed. En zijn pijngrens is verstoord, waardoor hij pas begint te klagen als hij bijna doodgaat. Daarnaast zijn het korte- en langetermijngeheugen aangetast. Daniel vergeet zich af te drogen na het douchen, en wanneer wij hem wat vertellen, is hij het meteen kwijt.

0% Alcohol en zwangerschap, p.66

Een aanrader voor wie weinig tijd heeft!

Door dit boek te lezen kom je op een uurtje alles te weten over de effecten van alcohol op het kind en FASD. Het boek is een mooie samenvatting van de meest recente wetenschappelijke literatuur over het thema. Het gebruik van portretten, foto’s, casussen van hulpverleners, enz. maakt het boek enorm vlot leesbaar. Daarnaast zijn de hoofdstukken overzichtelijk waardoor je snel informatie kan opzoeken. Een ideaal boek voor wie op korte tijd meer wil weten over de effecten van alcohol en FASD, weinig tijd heeft en niet graag wetenschappelijke literatuur leest. Kortom: een echte aanrader!

Geïnteresseerd? Ontleen het boek in onze bibliotheek!

Auteur: Kim Linssen (red.)
Uitgever: Het Witte Bos, 2016