Skip to main content

Game(L)over is een online tool, gericht op jongeren die riskant of beginnend problematisch gamen, én hun ouders. We willen vroegtijdig interveniëren opdat het gedrag niet escaleert en gamen leuk kan blijven. Om dat doel te bereiken, is het zeer belangrijk ook de ouders te ondersteunen. Er bestaat ook een bekendmakingsflyer voor deze tool – kijk bij ‘Gerelateerde materialen’ om die te bestellen.

Deze interactieve vroeginterventietool valt uiteen in een gamerzone en een ouderzone. De jongeren worden uitgedaagd stil te staan bij hun gamegedrag en de impact daarvan. Voor ouders is er een website met informatie en tips om het gesprek over gamen aan te gaan.

How to-video

 

 

Gamerzone

De gamerzone omvat 5 levels:

  • Level 1 is een zelftest met de focus op het triggeren van inzicht in het eigen gamegedrag.
  • In level 2, de ‘Mijn leven-app’, wordt het gamegedrag verder uitgediept in relatie tot andere levensdomeinen. De jongere moet daar steeds een emoji op kleven, en wordt zo uitgedaagd om het gevoel bij de impact die het gamen heeft, vast te nemen.
  • In level 3 zetten we in op de redenen om te veranderen. In deze ‘In balans-app’ swipen jongeren doorheen voor- en nadelen en maken zo de balans op.
  • In level 4, ‘Mijn agenda’, zoomen we in op de tijdsbesteding als eye-opener. Het in kaart brengen van de tijdsbesteding is een noodzaak voor het herwinnen van de controle.
  • Level 5, de ‘Boredom Busters-app’wil het activiteitenpallet verrijken. De jongere kan door lijstjes met alternatieve activiteiten scrollen, en wordt aangemoedigd er de stap toe te zetten. Meer inspiratie nodig? Op SWEEP.be vinden jongeren nog meer activiteiten op maat van hun interesses.

Er volgt telkens een advies op maat.

Ouderzone

De ouderzone is een interactieve website, waar ouders aan de hand van video’s en oefeningen handvatten aangereikt krijgen. De site is opgebouwd rond 6 onderwerpen.

  • Gamet mijn kind te veel? En welke signalen van risicovol gamen kan je als ouder herkennen?
  • Hoe komt het eigenlijk dat veel jongeren zo graag en zo lang gamen? En wat bepaalt of je er wel of niet mee in de problemen komt?
  • Praten over gamen zonder conflicten, hoe pak je dat aan? Door een interactieve oefening krijgen ouders zicht op communicatiestijlen die de deur open zetten om erover te praten.
  • Als ouder kan je een belangrijke invloed uitoefenen, vooral vanuit het tonen van positieve betrokkenheid. In een oefening kunnen ouders die betrokkenheid uitoefenen.
  • Jongeren hebben natuurlijk nood aan grenzen. Maar waarom is dat eigenlijk zo en hoe doe je dat dan?
  • Tot slot worden ouders aangemoedigd om op zoek te gaan naar hulp wanneer ze het gevoel hebben dat er meer nodig is.

Webinar

Op 23 november 2021 organiseerde VAD een online seminarie over Gamelover. De opname daarvan is nog steeds beschikbaar op YouTube. Bekijk hier het volledige webinar (1,5 uur). Of spring meteen naar het onderdeel waar je informatie over nodig hebt: