Skip to main content

Praten over middelengebruik, gamen en gokken. Inspiratiebox voor jeugdhulpverleners

Deze inspiratiebox ondersteunt jeugdhulpverleners die met jongeren willen praten over middelengebruik, gamen en gokken. Het eerste deel beschrijft de verschillende stappen in een begeleidingsproces rond middelengebruik, risicovol gamen of gokken en de motiverende gespreksstijl waarmee je dit best aanpakt. In het tweede deel vind je gespreksmethodieken om samen met de jongere stil te staan bij zijn middelengebruik, risicovol gamen of gokken. De methodieken zijn ingedeeld volgens de verschillende stappen in een begeleidingstraject zoals dat beschreven wordt in deel 1, namelijk ‘Opmerken, aankaarten en inschatten’, ‘Motivatie tot verandering versterken’ en ‘Een veranderplan maken’. Deze inspiratiebox is beschikbaar als een interactieve pdf. Je kan gericht doorklikken naar de informatie die jij zoekt.  

Online cursus ‘Middelengebruik in de jeugdhulp: signalen opmerken en bespreken

Als jeugdhulpverlener ben je best alert voor signalen van middelengebruik, risicovol gamen en gokken bij jongeren. Hoe sneller je signalen opmerkt, hoe vroeger je er mee aan de slag kan. Maar wat zijn nu precies die signalen, hoe kan je ze opmerken, correct inschatten en bespreekbaar maken? Ontdek hier deze online cursus.

Online cursus ‘Motiverende gespreksvoering’

We raden aan om bij de methodieken in de inspiratiebox een motiverende gespreksstijl in te zetten. Je kan met de principes van Motiverende Gespreksvoering kennismaken via een online cursus. Je kan deze cursus volgen op het VAD-vormingsplatform. Gratis, vanachter je computer op het moment dat jou best past, en op je eigen tempo. Ontdek hier deze online cursus.