Dit was de zomer van Safe ‘n Sound
Steeds meer op maat, op nóg meer festivals
Ons peer support project Safe ‘n Sound blikt terug op een succesvolle zomer. Meer dan 40 nieuwe peers (vrijwilligers) schuimden 50 volle festivaldagen lang Vlaanderen af en verankerden harm reduction nog sterker in het Vlaamse uitgaansleven. Maar dat ging uiteraard niet vanzelf. Lees hier hoe zij de zomer beleefden.
Safe ’n Sound doet aan ‘harm reduction’ (letterlijk vertaald ‘schadebeperking’). Dat betekent dat we gezondheidsproblemen willen voorkomen, ook wanneer we het middelengebruik niet kunnen vermijden. Daarom wisselt Safe ’n Sound informatie en advies uit met festivalgangers en andere feestvierders over drugs.
Dit gebeurt met de hulp van ‘peers’: vrijwilligers met dezelfde interesses en levensstijl als andere feestvierders. Zij benaderen mensen die drugs gebruiken met een open houding en respect. Tijdens de festivalzomer bemanden deze peers, met de steun van 18 partners, een infostand op 15 verschillende festivals.
Preventie in uitgaansleven
Ontdek ons volledig aanbod rond uitgaan en drugs.
Puzzelwerk voor gevorderden
Het netwerk van Safe ‘n Sound groeide de voorbije jaren enorm. De aanvragen lopen steeds vroeger binnen. Organisaties zien het nut van harm reduction en vinden makkelijker hun weg (terug) naar Safe ‘n Sound.
Onder andere Reggae Geel, Pukkelpop, en Extrema Outdoor zijn daardoor vaste waarden op de festivalkalender geworden. Peers die al enkele Safe ‘n Sound-zomers op de teller hebben, passen er zelfs hun vakantieplanning voor aan. Want een zomer zonder Space Safari, is dat wel een echte zomer?
Dat geeft de kans om met vaste partners ook intenser samen te werken. De relaxzone op Space Safari was nog nooit zo uitgebreid. Met veel partners kijk je op voorhand naar vormingen en coachings. En de samenwerking met We Care A Lot op onder andere Pukkelpop en Extrema Outdoor liep nooit eerder zo vlot.
Maar zo’n zomer valt of staat met een heldere planning. Er zijn altijd weekends waarop het hele land feesten lijkt te organiseren, en Safe ‘n Sound kan onmogelijk overal zijn. “Welk evenement nemen we aan?” en “Hoe helpen we de anderen zo goed mogelijk verder?” zijn dan ook dé vragen van het voorjaar.
Nieuwe gezichten bij Safe ‘n Sound
De Vlaamse Overheid investeerde in zes nieuwe veldwerkers. Zij startten dit voorjaar, elk met elk hun eigen expertise en netwerk. Met z’n allen de puzzel leggen bleek de ideale vuurdoop. Die puzzel bevatte uiteindelijk zo’n 15 festivals en minstens evenveel kleinere evenementen. Want ook indoor wordt er in de zomer gewoon verder gefeest.
Zo lukte het om in het weekend van 20 juli met succes Rock Herk, Contrair Open Air, Boomtown én Dour te verdelen onder het team en de intussen meer dan 150 actieve peers. Zo’n 40 daarvan vervoegden dit voorjaar nog onze ploeg. Sommigen zijn meteen verkocht voor onze infostand, anderen gaan liever op pad als mobiel team of begeleiden feestgangers in de relaxzone.
Elke keer anders, maar overal thuiskomen
Of het nu Dour of Rampage was, Limburg of West-Vlaanderen: over relaxzones en oordoppen ging het er altijd. Goed nieuws, want dat betekent dat uitgaan ook opladen en opletten betekent. De motto’s ‘Eat, rave, sleep, repeat’ en ‘Avoid the sound rebound’ raken ingeburgerd. Zouden die massaal verdeelde stickers daar voor iets tussen zitten?
Sowieso was Safe ‘n Sound breed aanwezig, ook als er fysiek niemand van ons was. Stad Gent verspreidde breed de ‘Consent is sexy’-banners tijdens de Gentse Feesten, en ook op Bomboclat pronkten de boodschappen.
Maar elk evenement is anders. Op mainstreamfestivals leg je nog vaker uit wat Safe ‘n Sound doet, dan op een drum-‘n-bass- of acidfeest. Daar is harm reduction al langer ingeburgerd. Het aantal verdeelde materialen verschilt dan ook, van overwegend oordoppen op Pukkelpop tot harm reduction-materiaal op Space Safari.
Het is daarom een enorme meerwaarde dat Safe ‘n Sound hoe langer hoe meer op maat van elk evenement werkt. Waar een infostand vroeger altijd the way to go was, kan er nu gekozen worden uit mobiele teams en een relaxzone en variëren ook de methodieken vaker.
Zo trok een deel van het team voor het eerst naar de festivalweide van Graspop Metal Meeting met de flirtertwister onder de arm. Met die 30-tal panelen stel je als festivalganger situaties samen rond veilig uitgaan.
Bouwen aan de toekomst
Wat ook opvalt is de diversiteit aan welzijnspartners die je tegenwoordig op festivals tegenkomt. Als Safe ‘n Sound sta je wel eens samen met Flow of het Zorgcentrum na Seksueel Geweld op hetzelfde terrein. Op Pukkelpop en Extrema Outdoor stonden we zelfs in dezelfde tent. Iedereen brengt z’n expertise mee en dat biedt kansen om beter samen te werken in de toekomst.
Nazomeren gebeurt dus rond de vergadertafel en in online meetings, want de kans is groot dat de puzzel volgend jaar nog vroeger gelegd wordt. Safe ‘n Sound wil graag een structurele impact hebben op de festivalzomer. Het einddoel: dat correct omgaan met druggebruik, seksualiteit en gehoorbescherming even belangrijk worden als het regelen van een podium en artiesten.
Hoe mooi zou het zijn om daar in 2025, het jaar waarin Safe ‘n Sound 10 jaar bestaat, een even grote stap in te zetten.