Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Testen en informeren als antwoord op hooggedosseerde xtc-pillen

Testen en informeren als antwoord op hooggedosseerde xtc-pillen

Harm reduction op Extrema Outdoor

Wie xtc of MDMA neemt, loopt altijd een risico. Niet enkel omwille van de specifieke effecten van het middel o.a. op je bloeddruk, hersenen enz, maar vooral omdat je nooit weet wat er exact in een xtc-pil (of MDMA-kristallen) zit en in welke dosering (lees: hoeveel milligram MDMA zit erin).

 

Testdorp Extrema Outdoor houdt drie heel straffe xtc-pillen van festivalterrein weg

Het festival Extrema Outdoor kon deze zomer drie heel hooggedoseerde xtc-pillen van het festivalterrein weren. In samenwerking met parket Limburg, politie Carma, de medische dienst en de lokale en regionale preventieafdeling, besloot het festival een testdorp in te richten waarbij inbeslaggenomen drugs onmiddellijk getest konden worden.

Uit analyses in het testdorp op het festival bleek dat drie verschillende in beslag genomen pillen een gevaarlijk hoge dosis MDMA bevatten. De resultaten van de analyses werden meteen via schermen op de weide, via de festival app en social media van het event verspreid naar de aanwezige feestvierders. De vrijwilligers van Safe ’n Sound, een project van VAD, verspreidde mee de info naar de bezoekers.

Safe ’n Sound: preventie en risicobeperking via peers

Safe ’n Sound is een samenwerking met 4 CGG’s en 1 CAW en heeft 177 vrijwilligers. Safe ’n Sound doet aan ‘harm reduction’, letterlijk vertaald ‘schadebeperking’. Het wil gezondheidsproblemen voorkomen, bij feestvierders die er voor kiezen om illegale drugs te gebruiken. De getrainde vrijwilligers van Safe ’n Sound zijn met een infostand aanwezig in het uitgaansleven om te zorgen dat mensen die drugs gebruiken, daarbij zo weinig mogelijk risico lopen. Dit gebeurt met de hulp van ‘peers’: vrijwilligers met dezelfde interesses, levensstijl en ervaringen als andere feestvierders. Ze hebben een open houding en benaderen mensen die drugs gebruiken met respect. Aan de Safe ’n Sound-stand kunnen uitgaanders terecht voor informatie over middelen en voor risicobeperkende materialen zoals oordoppen en condooms. Naast de infostand werkt Safe ’n Sound met mobiele teams die festivalgangers aanspreken op het terrein.

“Na de ontdekking van deze hoog gedoseerde xtc-pillen trokken deze mobiele teams de weide op om bezoekers mondeling te waarschuwen. Daarnaast kunnen bezoekers bij ons informatie krijgen over gehoorschade en veilig vrijen. Op die manier willen we de gezondheidsrisico’s tijdens het uitgaan en de schade door het gebruik van partydrugs beperken.”

Shawny Vanhoutteghem, coördinator Safe ’n Sound

Safe n’ Sound biedt hun informatie ook digitaal aan via de website Safe ’n Sound. Mensen die zich niet goed voelen nadat ze drugs gebruikt hebben, kunnen ook bij de Safe ’n Sound-stand terecht om even tot rust te komen in een knus hoekje.