Een dag uit het leven van… een Safe ’n Sound veldwerker
Benieuwd hoe een Safe ’n Sound veldwerker een festival of party beleeft? We lopen even mee op Thé Dansant in Tervuren.
10.00u:
Het is zondagochtend. Ik word om 11u verwacht op Thé Dansant om onze infostand op te zetten. Het grootste deel van onze events gaan door op vrijdag- of zaterdagavond/nacht. Maar Thé Dansant is een techno/house concept op elke eerste zondag van de maand, van mei tot en met september. Elk event gaat door op een unieke locatie mét een bepaalde dresscode. Deze keer is het te doen aan het Koloniënpaleis in het Vlaams-Brabantse Tervuren. Het thema is ‘prehistoire’, dus ik voorzie mezelf van een luipaard-jasje en vertrek om 10.45u met een volgeladen wagen naar Tervuren. Onderweg maak ik een tussenstop bij de supermarkt om appelsienen te kopen. Die verdelen we aan de infostand om onze feestvierders te voorzien van vitamine c.
11.00u:
Ik kom aan in Tervuren en loop een van de organisatoren tegen het lijf. Ik krijg te horen waar ze op het terrein een tent, tafel en stoelen voor ons installeerden en mag met mijn auto tot aan de ingang rijden om het materiaal uit te laden.
Ik parkeer mijn auto op de medewerkersparking waarna ik telefoon krijg van een peer om te laten weten dat hij aangekomen is. Zijn shift start om 12u, maar hij komt wat vroeger om mee de infostand op te zetten. We zijn hier een 45-tal minuten mee bezig:
- banner en verlichting ophangen
- beachvlag in elkaar steken
- folders, condooms en oordopjes uitstallen
- enquêtes en kennistesten klaarleggen
- appelsientjes snijden
- early warnings en andere affiches met gezondheidsboodschappen ophangen
12.00u:
Het feest gaat van start. Dit wil ook zeggen dat onze infostand officieel geopend is. Jammer genoeg gooien de weergoden roet in het eten waardoor de feestvierders op zich laten wachten. Toch kunnen we al een paar gesprekken voeren met feestvierders die onder onze tent komen schuilen. Tijdens het schuilen stellen ze vragen over onder andere het gebruik van 2-CB (een synthetische drug), de nieuwe alcoholrichtlijn en het gevaar van de tegenwoordig hooggedoseerde xtc-pillen. Ze vullen een kennistest in met algemene vragen over veilig feesten en een enquête over eigen gebruik en feestgedrag. Verder houden we ons bezig met de infostand zo waterproof mogelijk te houden.
14.30u:
Een stralende zon neemt het over van de donkere wolken en het terrein vult zich verder op met feestende Flinstones en luipaarden. Aan onze infostand is het shiftwissel. Ik vraag aan de twee aankomende peers om het document voor de vrijwilligersvergoeding in te vullen en te handtekenen. Vervolgens geef ik hen een document waarop ze de gesprekken, die ze aan de infostand voeren, moeten registreren. Ik geef nog wat uitleg over waar ze welk materiaal kunnen terugvinden en verdeel ook nog de bonnetjes die we van de organisatoren kregen om iets (non-alcoholisch) te drinken of iets te eten. Daarna neem ik zelf even pauze met de peer van de vorige shift. We eten iets en ik trek ondertussen ook wat foto’s voor op onze Facebookpagina. Organisatoren appreciëren het als we hun event nog eens extra in de kijker zetten. Ondertussen raken we door onze voorraad oordopjes en spreek ik een van de organisatoren aan om nog extra oordoppen te krijgen. Ik vul ook de andere materialen bij, snij nog wat appelsienpartjes (waarna ik even langs de EHBO moet lopen voor een pleister 🙂 ) en schep opnieuw wat orde aan de infostand.
17.00u:
Een derde shiftwissel met opnieuw wat papierwerk en uitleg. Een tweede peer is onverwachts afwezig omwille van ziekte, dus sta ik zelf achter de infostand. Dit doe ik eigenlijk sowieso indien mogelijk, want ik vind het werk achter de infostand enorm boeiend. Het contact met zowel de peers als met de feestvierders zijn een van mijn belangrijkste en tegelijkertijd ook tofste taken als veldwerker. Ik leer zelf ook nog elke keer bij van wat peers en feestvierders te vertellen of te vragen hebben en dat maakt mijn job als veldwerker extra interessant.
We krijgen nog heel wat bezoekers aan onze infostand, waaronder: een geïnteresseerde kandidaat vrijwilliger die ik wat meer uitleg geef over onze werking, een feestvierder met vragen over druggebruik en het oplopen van Hepatitis C, een Franstalig koppel aan wie we ook Franstalige info meegeven en heel veel mensen die vragen naar oordoppen. We staan naast het bonnetjesverkooppunt, dus we trekken ook veel nieuwsgierige feestvierders aan.
19.30u:
Het event duurt tot 22u, maar we sluiten de infostand af om 19u30. We kiezen er vaak bewust voor om de infostand te sluiten voor het einde van een event. Feestvierders raken meer en meer onder invloed van alcohol of andere drugs en productieve gesprekken voeren wordt dan moeilijker. Terwijl we opruimen komen er nog een aantal feestvierders langs in de hoop nog een laatste lolly, een condoom of een paar oordoppen mee te pikken. We laden het materiaal in mijn auto en om 20u zit mijn werkdag er officieel op. Ik keer terug naar het terrein en blijf nog even plakken. Ik ga nog een praatje slaan met een van de organisatoren en een ‘danske placeren’ met de overgebleven peers en vrienden die ik tegen het lijf loop. Om 21.30u keer ik uiteindelijk huiswaarts.