Skip to main content
  • Home
  • Artikels
  • Een dag uit het leven van een gezondheidspromotor van een wijkgezondheidscentrum

Een dag uit het leven van een gezondheidspromotor van een wijkgezondheidscentrum

WGC Brugse Poort biedt persoonlijke, kwaliteitsvolle en toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg. In het centrum werken drie gezondheidspromotoren (1,4 VTE). Samen met wijkbewoners, (wijk)organisaties en overheden werken ze aan sociale gelijkheid in gezondheid en is er aandacht voor gezondheidspromotie. Gezondheidspromotie in een WGC is ruimer dan het promoten van een gezonde levensstijl (rookstop, geestelijke gezondheid, mondgezondheid, …). Ook thema’s zoals wonen, welzijn en samenleven komen aan bod. De gezondheidspromotoren versterken individuen en groepen in de wijk en gaan aan de slag met de directe omgeving én de ruimere context.

7u:

Mijn dag begint met de wekker die afgaat. Op een uurtje sta ik buiten samen met mijn dochter die ik eerst naar school breng.

8u30:

Vandaag toch maar een koffie. Het wordt een lange dag!

9u00:

Het is donderdag, dus moet ik op tijd zijn voor het onthaal van de deelnemers van de beweegles. Elke donderdag komt een tiental vrouwen uit de wijk een uurtje swingen en zweten. Een lesgever van de sportdienst geeft de les. Ik zorg voor: het onthaal, een babbeltje met de vrouwen, doorverwijzing naar een ander beweegaanbod in de wijk, de administratieve ondersteuning (bv. het in orde brengen van terugbetalingsformulieren voor sport bij het ziekenfonds), enz.

11u:

Ik lees mijn mails. Na één dag opleiding en een aantal externe vergaderingen is mijn mailbox weer ontploft. Een organisatie uit de wijk vraagt me, naar aanleiding van een gesprek eerder deze maand op het wijkactieteam, of we samen kunnen nadenken over het opzetten van een beleid en interventies over het gebruik van alcohol in hun cafetaria.

12u30:

Teamvergadering met alle collega’s. Ons team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, kinesisten, maatschappelijk werkers, een diëtist, onthaalmedewerkers, … Een groot team van toch zo’n 45 collega’s. Onze coördinator koppelt de conclusies van de Raad van Bestuur terug. We delen alle nieuwtjes uit de wijk en de werkgroep gezondheidsvaardigheden stelt het actieplan over gezondheidsvaardigheden voor.

15u:

Na de teamvergadering is er tijd om af te stemmen met mijn collega’s gezondheidspromotie. Daarna werk ik verder aan STOEMP; een project met alle Gentse wijkgezondheidscentra en heel wat andere partners in Gent over toegankelijkheid van goed eten. Ook de voorbereiding van een workshop over het spuitenruil+ project van De Puzzel staat op mijn programma. Voor dit project gingen we met verschillende wijkbewoners en wijkwerkers aan de slag om de buurtapothekers te motiveren om aan spuitenruil te doen.

18u:

Samen met zestien enthousiaste mensen die Nederlands leren in een Centrum voor Volwassenonderwijs, speel ik het spel Gezond en Wel. We praten over stoppen met roken, doktersbezoeken, gezonde voeding, opvoeding, enz.

20u:

Mijn dag zit er op!