Skip to main content
 • Home
 • Artikels
 • Online vormingen vanop een nieuw platform: leren over alcohol en andere drugs van achter je bureau!

Online vormingen vanop een nieuw platform: leren over alcohol en andere drugs van achter je bureau!

Na tallozen berichten van afgelaste en uitgestelde vormingen in deze coronatijd, kunnen we eindelijk ook positief ‘vormingen-nieuws’ melden: VAD heeft een nieuw leerplatform! Onze gratis online cursussen zitten in een nieuw jasje, te raadplegen op vormingen.vad.be. Online leren was nog nooit zo eenvoudig, of het nu gaat over het drugwiel, het MMM-model, het ontstaan van middelenproblemen of productinformatie.

VAD heeft een lange vormingstraditie. Mensen uit de preventieve- of hulpverleningssector kunnen in ons gebouw in de Vanderlindenstraat in Brussel basisvormingen en vervolgmodules komen volgen.

Maar de groep met interesse in opleiding over onze thema’s, wordt steeds breder en meer divers. Mensen uit verschillende sectoren zijn geïnteresseerd om vorming te volgen over de basics van onze thema’s. Soms wordt een vorming ook even niet ingepland of is ze volzet, anderen kunnen zich op een bepaalde datum moeilijk vrijmaken. Daarom biedt VAD al sinds begin 2018 gratis online vormingen aan.

E-learning, what’s in a name?

Die online vormingen werden warm onthaald. De informatie die erin gegeven wordt, werd geselecteerd om relevant te zijn voor een brede groep van intermediairs – niet alleen mensen in de alcohol- en drugsector, maar ook bijvoorbeeld artsen, politiemensen, welzijnswerkers, … We bereikten dus intermediairs die we niet eerder mochten ontvangen in de Vanderlindenstraat. Ook mensen die in afwachting waren van een vorming op VAD of die info wilden opfrissen vonden hun weg naar de online vormingen. Tal van opties zo bleek! En niets dan voordelen naar flexibiliteit toe. Intussen werden de online cursussen tal van keren gevolgd.

Het was goed, maar kon beter!

Maar na ruim 2 jaar ervaring opdoen, bleek er ruimte voor verbetering te zijn. We kregen van vele gebruikers feedback.

“Prima tool om op een korte tijd je kennis op te frissen.”

“Duidelijke en begrijpbare toelichting van de verschillende soorten drugs en hun werking. Leuke illustraties ter ondersteuning!”

“De toegankelijkheid kan beter.”

Zo leerden we dat we nog konden winnen op vlak van technische gebruiksvriendelijkheid van het leerplatform. Daarnaast is het volgen van een online vorming ook behoorlijk intens: je krijgt een bom aan info toegeworpen op relatief korte tijd. Daaruit de voor jezelf relevante zaken filteren is een hele opdracht. Hier en daar wat zaken voor de deelnemers samenvatten of in de kijker zetten, kon het geheel behapbaarder maken.

Kortom: het was goed, maar met een extra inspanning konden we ons online aanbod een stuk interessanter maken.

Nieuw leerplatform

We kozen voor een nieuw leerplatform, zeg maar een nieuwe website, die je vanaf nu kan raadplegen op vormingen.vad.be. In het nieuwe leerplatform maak je éénmalig een account aan. We begeleiden je daarin stap voor stap. Daarna heb je gratis toegang tot alle online vormingen. Dat zijn er intussen een pak:

 • De invloed van Mens, Middel en Milieu op druggebruik en drugproblemen
 • Ontstaan van middelgerelateerde- en verslavingsproblemen: een dynamisch proces
 • Drugs in de hersenen
 • Het interventiecontinuüm
 • Productinfo: Alcohol
 • Productinfo: Cannabis
 • Productinfo: Stimulantia en empathogenen
 • Productinfo: Opioïden
 • Productinfo: Hallucinogenen
 • Productinfo: Dissociatieven
 • Productinfo: Gokken
 • Productinfo: Gamen
 • Productinfo: psychoactieve medicatie

Het aanbod wordt bovendien elk jaar uitgebreid!

Nieuwe look and feel

Het bestaande concept van onze online vormingen viel in de smaak. In filmpjes legt een vertelstem de informatie uit, ondersteund door beelden en animaties,. Daaraan raakten we dus niet. Maar die filmpjes zitten nu wel in een compleet nieuwe, frisse omgeving. Die is gemakkelijker te gebruiken, en biedt de cursist meer ondersteuning.

De vormingen bestaan nog steeds uit een drie- à viertal hoofdstukken, opgeknipt in korte filmpjes. Maar nu vatten we de kern van de zaak tussen de filmpjes door ook op allerlei manieren samen: we hernemen grafische voorstellingen, maken een opsomming, leggen verbanden… Je doorloopt op je eigen tempo, herneemt waar nodig en eindigt met een reeks verwerkingsvragen. Deze dienen ertoe je de info eigen te maken. De gehele cursus is dus meer activerend geworden.

Na het afronden van een cursus kan je een certificaat downloaden. Daarmee kan je aantonen het geheel gevolgd te hebben. Je account houdt in je profiel ook netjes bij hoe ver je gekomen was, welke vormingen je al vervolledigde enz. Een mooi overzicht in een oogopslag. Wat je ervan vindt, vernemen we per vorming graag in het feedbackformulier. We houden graag de vinger aan de pols en blijven verbeteren waar nodig.

Maak dus snel een account aan via deze link. We wensen je alvast veel leerplezier toe!