Presentaties VAD-studiedag 2023 online
Op vrijdag 24 november vond de VAD-studiedag plaats. Dit jaar lag de focus op strategieën om problemen als gevolg van alcohol- en ander druggebruik, gamen en gokken te voorkomen en te verhelpen. Het interventiespectrum (continuüm) van Mrazek en Haggerty was onze leidraad.
Wie en wat kwam aan bod?
Marie-Claire Lambrechts, stafmedewerker VAD, presenteerde een herwerkt model om interventies middelengebruik te duiden.
Ebe Daems en Jonathan Deleener, communicatiemedewerkers VAD, gingen in op de geschiedenis, het concept en de doelstellingen van Tournée Minérale. Martijn Planken, mede-oprichter en campagneleider van ikPas, gaf ons een inkijk in deze Nederlandse tegenhanger. In een aansluitende panel, aangevuld met Tom Evenepoel, coördinator De Druglijn, ging het verder over de verschillen en gelijkenissen en de toekomst van beide campagnes.
Eva Blomme, stafmedewerker VAD, gaf uitleg bij een recent VAD-onderzoek over het gebruik van cocaïne: wat zijn de motieven, de risico- en beschermende factoren en de aanknopingspunten voor preventie?
De namiddag startte met het thema psycho-educatie. Joke Claessens, stafmedewerker VAD, leidde een panelgesprek waarin de leden vanuit hun expertise en ervaring, reflecteerden op de acht principes (wat, doel, wie, hoe) van psycho-educatie. Dit panel bestond uit Fabienne Vandensteen, psycholoog project KDO (Kinderen en Druggebruikende Ouders), MSOC Gent, Pieter Impe, gedragstherapeut/psycholoog & therapeutisch verantwoordelijke Kasteelplus (Alcohol- en Medicatie Unit), Karus, een ervaringsdeskundige binnen Kasteelplus (Alcohol- en Medicatie Unit), Karus en Gilles Geeraerts, stafmedewerker VAD.
Karen Vanmarcke en Femke Wijgaerts, stafmedewerkers VAD stonden stil bij de evoluties binnen games en de aanpak van VAD. Dr. Max Birk, Assistant Professor in Human-Technology Interaction, Eindhoven University of Technology en Dr. Anouk Tuijnman, wetenschappelijk onderzoeker gamen, gokken en digitale balans, Trimbos-instituut hadden het ten slotte over hoe het design van games het spel en de spelers beïnvloedt en hoe we dit ten goede kunnen inzetten.
Geïnteresseerden vinden hier de presentaties van de sprekers online:
- Interventies middelengebruik
- Een maand zonder alcohol: preventiecampagne of maatschappelijk fenomeen?
- ikPAS. Van campagne naar interventie. Verleden, heden en toekomst
- Cocaïnegebruik in Vlaanderen: aanknopingspunten voor preventie
- Psycho-educatie, doekje voor het bloeden of waardevolle strategie?
- De evolutie van games en de aanpak van VAD
- Behavioural design in games