Skip to main content

Sportivos Brons

De eerste fase in het preventietraject voor sportclubs

Alcohol- en drugpreventie in de sportclub

Met Sportivos proberen we problemen door acohol- en druggebruik te voorkomen, en als ze toch gebeuren, te beperken. Deze pagina gaat in op Sportivos Brons, de eerste fase uit een totaal van drie (Brons, Zilver en Goud). Een overzicht van het volledige traject vind je in dit artikel.

Sportivos Brons is de eerste stap en richt zich vooral op sleutelfiguren in de club. De clubbestuurders en kantineverantwoordelijken krijgen een vorming en worden geïnformeerd over de meest relevante wetgeving. Zo kunnen deze verantwoordelijken altijd goed geïnformeerde beslissingen nemen. Ook de bredere club wordt gesensibiliseerd door gerichte communicatie over Sportivos.

Waaruit bestaat Sportivos Brons?

 • Communicatietips
  Hoe communiceert de club over de preventie-initiatieven die in het kader van Sportivos Brons genomen worden?
 • Vorming ‘Alcohol en drugs in de sportclub’
  De clubbestuurders en kantineverantwoordelijken krijgen een vorming over verantwoord schenken van alcohol, en worden geïnformeerd over de meest relevante wetgeving. Er zijn twee manieren om de vorming te volgen. De begeleidende preventiewerker kan de vorming live geven. Ofwel kan iedereen de online training volgen: gratis, en op het tijdstip en tempo dat iedereen best past. Je kan deze training hier opstarten.
 • Brochure ‘Wat zegt de wet’
  Dit overzicht van wetgeving ligt raadpleegbaar in de club. Kantinemedewerkers en sleutelfiguren weten de info te vinden.
 • Eén actie uit ‘Veilig uit, veilig thuis’
  De club voert minstens één actie uit over verkeersveiligheid. De brochure ‘Veilig uit, veilig thuis’ geeft een overzicht van de mogelijke acties.
 • Promopakket
  De deelnemende clubs krijgen een pakket met affiches, stickers en brochures. Ze zorgen ervoor dat dit materiaal een duidelijk zichtbare plek krijgt.
Interesse?

Sportclubs kunnen zich via het registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons.

Getuigenissen van sportclubs

Benieuwd hoe andere clubs Sportivos ervaren?