Visie op alcohol: wat is de toekomst van alcohol in onze samenleving?
De plaats van alcohol in de samenleving is volop in verandering. Daarom vond VAD het tijd om de eigen alcoholstrategie te vernieuwen. De VAD-staf werkte samen met een groep vertegenwoordigers uit preventie en hulpverlening een nieuwe visie en strategie rond alcohol uit. Het doel en het opzet van de visietekst is om, vertrekkende van de situatie van vandaag, vooruit te kijken naar de plaats die wij voor alcohol in de samenleving van de toekomst zien. We formuleren strategieën om stappen in die richting te zetten.
Alcohol is een toxische stof, die door de Wereldgezondheidsorganisatie in verband wordt gebracht met meer dan 200 ziektes en aandoeningen. Naast de individuele gevolgen op korte en lange termijn berokkent overmatig alcoholgebruik ook schade aan de omgeving van de persoon die alcohol drinkt.
Steeds meer wetenschappelijke evidentie laat zien dat er geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie bestaat. Desalniettemin is alcohol alomtegenwoordig in onze samenleving. Een grote meerderheid van de Vlaamse bevolking heeft al eens alcohol gedronken.
Hoewel alcohol voor de meeste mensen nog altijd onlosmakelijk hoort bij tal van kleine en grote momenten in het leven, is er een evolutie zichtbaar. Het wordt steeds meer aanvaard om geen alcohol te drinken. Wél alcohol drinken is steeds vaker een bewuste keuze in plaats van een vanzelfsprekendheid. Bij specifieke maatschappelijke groepen, veelal bij jonge generaties, vormen een gezonde levensstijl en aandacht voor mentaal welbevinden een vruchtbare grond voor alcoholpreventie.
In een notendop
De situatie vandaag
Dalend alcoholgebruik, maar enkele zorgwekkende trends
Hoewel het alcoholgebruik in Vlaanderen hoog ligt, zagen we de meeste parameters de voorbije jaren dalen. Zorgwekkend is dat bingedrinken en dronkenschap bij jongeren niet daalden en dat bij volwassenen de groep die problematisch alcohol gebruikt toeneemt.
Problemen door alcohol onvoldoende (h)erkend
- Problemen door alcohol worden onvoldoende erkend. Doordat alcohol drinken nog altijd de norm is, blijft de beeldvorming over alcohol overwegend positief. Dit maakt het moeilijker om problemen door alcoholgebruik te (h)erkennen.
- Ook in de hulpverlening worden bepaalde medische en psychische problemen nog onvoldoende aan alcohol gelinkt. Er is dus nood aan deskundigheidsbevordering over alle stadia van gebruik tot problematisch gebruik.
Stigma heeft een negatieve impact op welzijn en gezondheid
- Mensen met een verslavingsproblematiek worden gestigmatiseerd en geculpabiliseerd, terwijl occasioneel overmatig drinken genormaliseerd en gerelativeerd wordt. Personen die problemen ondervinden met het gebruik van alcohol worden herleid tot een selecte groep die niet verantwoord omgaat met alcohol. Het taboe op alcoholproblemen gaat samen met stigma. Stigma maakt dat iemand uit schaamte geen hulp zoekt of te laat hulp zoekt. Daardoor heeft het een negatieve impact op iemands welzijn en gezondheid.
- Ook hulpverleners hebben vaak nog het idee dat iemand met een alcoholverslaving dat niet zal kunnen oplossen. Dit zit de kans op herstel in de weg.
Alcoholindustrie heeft geen plek bij het uittekenen van een alcoholbeleid
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om een alcoholbeleid enkel te voeren vanuit het perspectief van de volksgezondheid en niet te laten beïnvloeden door de alcoholindustrie en commerciële belangen. De doelstellingen van de alcoholindustrie staan haaks op een beleid dat de volksgezondheid ten goede komt. De industrie probeert dan ook effectieve beleidsmaatregelen tegen te houden.
“We willen evolueren naar een nieuwe norm waarbij alcohol drinken in geen enkele situatie de standaard is.”
Toekomstvisie: Waar wil VAD naartoe?
We willen evolueren naar een nieuwe culturele norm waarbij alcohol drinken in geen enkele situatie de standaard is. Daarvoor zijn meerdere preventieve strategieën nodig:
- Het positieve van geen alcohol drinken benadrukken.
- Het positieve imago van alcohol weerleggen met objectieve informatie.
- Mensen kritisch doen nadenken over de functies van alcoholgebruik en zorgen dat ze een geïnformeerde en bewuste keuze kunnen maken.
- Het verband tussen alcohol en geestelijke gezondheid in de verf zetten.
- In bepaalde contexten zorgen voor een denormalisering van alcohol. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, tankstations, bij minderjarigen, …
- De door de WHO aanbevolen maatregelen nemen om de beschikbaarheid van alcohol te beperken
Het taalgebruik rond alcohol bijsturen. ‘Drinken’ mag niet langer synoniem zijn voor ‘alcohol drinken’. Ook is er maatschappelijk bewustwording nodig rond stigmatiserend taalgebruik.
Verder wil VAD komaf maken met de tweedeling tussen schadelijk en zogenaamd onschadelijk alcoholgebruik. Elk alcoholgebruik houdt risico in. De alcoholindustrie maakt dankbaar gebruik van deze valse tweedeling en houdt zo een effectief alcoholbeleid tegen.
Daarnaast wil VAD het stigma op alcoholproblemen tegengaan. Daarbij speelt niet alleen evidencebased informatie een rol, ook ervaringsdeskundigen met een maatschappelijke voorbeeldfunctie kunnen bijdragen aan het verminderen van stigma. Zij kunnen ook de aandacht vestigen op de mogelijkheid tot herstel.
Ook hulpverleners kunnen via deskundigheidsbevordering meer kansen tot herstel zien. Psycho-educatie kan hen bovendien helpen bij probleeminschatting, screening en vroeginterventie.
Volledige visie lezen?
Wil je de volledige VAD-visie op alcohol lezen? Download bovenaan links de volledige visietekst.