Presentaties VAD-studiedag 2024 online
Op vrijdag 22 november vond de VAD-studiedag plaats. De rode draad dit jaar was de impact van lokale initiatieven in preventie en hulpverlening op beleid.
Het Brugs drugbeleid: een bijzonder lokaal recept
Coördinator drugbeleid bij de dienst preventie van stad Brugge Iris Maertens en CGG-preventiewerker Giovanni Laleman gaven een blik achter de schermen van het Brugse drugbeleid.
Bekijk hier de presentatie over het Brugs drugbeleid.
Herstel via verbinding bij Verslavingszorg Sint-Jozef Pittem
Psychiater Eva Debusscher en psychologe Tine Casteleyn gingen dieper in op het werk dat ze doen op de afdeling verslavingszorg van het centrum voor psychiatrie en psychotherapie Sint-Jozef Pittem. Cliënten herstellen er via verbinding, waarbij ook hun omgeving wordt betrokken. Aan de hand van concrete ervaringen doken we dieper in de systeemtherapie.
Bekijk hier de presentatie van Sint-Jozef Pittem.
Gebruiksruimtes: pragmatische oplossing en/of noodzaak
Tessa Windelinckx en Tino Ruyters van Free Clinic en Bruno Valkeneers van Transit vzw gingen dieper in op schadebeperking via gebruiksruimtes. Transit vzw stelde de Brusselse gebruiksruimte GATE voor. Die biedt mensen in precaire omstandigheden een veiliger kader met medische opvolging en zorgt tegelijk voor minder overlast in de publieke ruimte. Free Clinic vzw ging dieper in op de situatie in Antwerpen. Kan een gebruiksruimte ook daar een pragmatische oplossing zijn? En is daar draagvlak voor?
Bekijk hier de presentaties:
Transit vzw over gebruiksruimte GATE
Free Clinic toegespitst op de Antwerpse situatie
Slotwoord
Nationaal drugcoördinator en professor drugbeleid aan de UGent Charlotte Colman sloot het voormiddaggedeelte af met een bespiegeling over de lessen die we kunnen trekken over de voorgaande sessies. Ze blikte vooruit op veranderingen die op til zijn op vlak van drugbeleid.
Bekijk hier de presentatie van Charlotte Colman
Netwerklunch met postersessies
Tijdens de lunch was er tijd om te netwerken aan de hand van postersessies over good practices uit preventie, hulpverlening en onderzoek. Volgende organisaties stelden hun werk voor in een postersessie: Adviespunt verslaving, Verslavingskoepel vzw, UGent met een studie naar de perinatale periode als kans voor verandering en herstel, de Nurse-led kliniek voor mensen met een verslaving van AZ Sint-Jan in Brugge, het Brugse Joint Effort Project, het MSOC van regio Haspengouw en CGG preventiewerk tabak, alcohol en drugs.