- Home
- Preventie & hulpverlening
- Ouders en opvoedingsverantwoordelijken
Opvoedingsondersteuning voor ouders over alcohol, drugs en gamen
Ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken kennen hun kinderen meestal het best. Zij staan dus in de sterkste positie om problemen door alcohol, drugs en gamen te voorkomen of op te vangen. We kunnen hen daarbij wel ondersteunen.
Het belang van opvoedingsondersteuning
Een gezonde omgeving is de beste vorm van preventie. En dat begint bij het gezin, de omgeving waarin een kind opgroeit. Welk voorbeeld krijgt het daar te zien? Hoe wordt er gepraat over alcohol en drugs? Welke grenzen worden gesteld? Ouders hebben onmiskenbaar veel invloed. Dat geldt bij uitbreiding ook voor andere opvoedingsverantwoordelijken zoals grootouders, pleegouders, enz. Van erg kleins af aan, doorheen de tienerjaren – zelfs de moeilijkste – en ook nog op volwassen leeftijd.
Ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken zijn dus belangrijke partners voor preventiewerkers, begeleiders en hulpverleners. Of het nu gaat om het uitstellen van de beginleeftijd, het voorkomen van problemen, of het aanpakken van uitdagingen tijdens het opgroeien.
Ouders zitten vaak met vragen. Welke afspraken maak ik wanneer mijn tiener voor het eerst uit gaat? Wat als gamen steeds voor gaat op huiswerk? Wat als mijn kind een joint rookte? Door die vragen te beantwoorden, versterken we het vertrouwen en de vaardigheden van ouders om hun beschermende rol op te nemen.

Aanbod voor ouders van tieners (10 – 15 jaar)
Elk kind komt vroeg of laat in aanraking met tabak, alcohol, cannabis en gamen. Ouders spelen een cruciale rol in hoe hun kind ermee omgaat eens het zover is. Door duidelijke grenzen te stellen, een goed voorbeeld te zijn en open te communiceren, hebben zij een preventieve impact.
VAD ontwikkelde een hele waaier aan materialen en methodieken waarmee deze ouders bereikt kunnen worden.
‘Als kleine kinderen groot worden’
Info-avonden en materiaal
VAD ontwikkelde twee info-avonden voor ouders. Eén over tabak, alcohol en drugs, en één over gamen. Op een interactieve manier aan de hand van herkenbare filmpjes gaan ouders in gesprek over opvoeding. Hoe kan je preventieve impact kan hebben op het gebruik van je kind? En hoe kan je ervoor zorgen dat recreatief gamen niet overgaat naar riskant gamen?
Het advies uit de infomomenten, ontsluiten we ook via een aantal materialen. Deze kunnen tijdens de infomomenten gebruikt worden, maar staan ook op zichzelf:
De beide info-avonden werden uitgeschreven in een draaiboek, maar kunnen door een begeleider bijgewerkt worden waar nodig. Op maat van de aanwezige doelgroep, en op maat van de begeleider.
Om de begeleider te ondersteunen, werden twee e-learnings gemaakt. Je kan deze op elk moment gratis opstarten, en krijgt zo een kort maar volledig overzicht van waar de infomomenten uit bestaan.
Game(L)over, online vroeginterventietool over gamen
Game(L)over is gericht op jongeren die riskant of beginnend problematisch gamen, én hun ouders. We willen vroegtijdig interveniëren zodat het gedrag niet escaleert en gamen leuk kan blijven. Om dat doel te bereiken, is het zeer belangrijk om ook de ouders te ondersteunen.
De website bestaat uit twee onderdelen:
- Voor de gamers: Een single player tool die helpt om het gamen leuk te houden. Zoek het evenwicht tussen gamen en de andere dingen in je leven.
- Voor de ouders: Een website met info en tips om met je kind het gesprek over gamen aan te gaan. De website bevat ook verschillende filmpjes waarin experts advies geven over opvoeden en gamen.
Je kan Game(L)over mee bekend maken via de bekendmakingsflyer of de drie bekendmakingsvideo’s.


Advies voor ouders van 15-plussers
Ook al worden je kinderen al wat ouder en zelfstandiger, toch blijven de meningen en verwachtingen van ouders een belangrijk referentiekader. Ook als het gaat over alcohol en andere drugs.
Voor deze ouders werd op de website van De Druglijn alle advies samengevat. Er wordt onder andere ingegaan op hoe om te gaan met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of cannabis.
Met deze postkaart kan de website bekend gemaakt worden.
Ouders met een migratieachtergrond ondersteunen
Ouders met een migratieachtergrond voelen zich vaak inhoudelijk minder aangesproken door het Vlaams aanbod dat ouders ondersteunt in die rol. Daarom werden een aantal anderstalige en cultuursensitieve methodieken en materialen ontwikkeld, die inspelen op het versterken van opvoedingsvaardigheden om tabak-, alcohol- en druggebruik bij jongeren mee uit te stellen.
