Skip to main content

Jongeren met een migratieachtergrond

Jongeren met een migratieachtergrond voelen zich soms minder aangesproken door het reguliere aanbod aan preventie- en begeleidingsmethodieken, omdat dit vaak niet aangepast is aan hun talige en culturele gevoeligheden. Daarom is het belangrijk om op hun maat te werken.

Op maat, eenvoudige taal, visueel sterk

Latere generaties jongeren met een migratieachtergrond in Vlaanderen spreken Nederlands. Bij minderjarige asielzoekers, leerlingen in OKAN-klassen en jongeren die nog niet zo lang in Vlaanderen wonen en leven is dit minder het geval.

VAD werkte binnen een aantal projecten specifiek gericht op mensen met een migratieachtergrond aangepaste methodieken en materialen uit voor jongeren. Daarnaast zijn er een heleboel methodieken en materialen die niet specifiek ontwikkeld zijn voor jongeren met een migratieachtergrond, maar die toch omwille van het eenvoudige taalgebruik en/of sterk visueel karakter ook bruikbaar zijn om te werken naar deze doelgroep. Heel wat van deze methodieken maken deel uit van een omvattender pakket. Door deze afzonderlijk aan te bieden willen we het VAD-materiaal beter ontsluiten en toegankelijker maken voor deze doelgroep.

Op deze pagina vind je deze selectie van materialen terug, ingedeeld in vijf rubrieken.