Skip to main content

Sport & gokken

Zowel internationaal als recent Vlaams onderzoek wijst uit dat sportclubleden een risicogroep zijn wanneer het gaat over gokken. Het thema ‘sportweddenschappen’ is dus een vraagstuk waar zowel de sportwereld als de preventiesector zich over moet buigen. Deze pagina geeft het overzicht van relevant onderzoek en preventie-initiatieven over het thema.

Onderzoek

Tienmaal meer risicovol gokken in sportclubs

In 2020 publiceerde VAD samen met UGent een onderzoeksrapport over de band tussen sportclubs en sportweddenschappen. Er werd gepeild naar de deelname aan diverse kansspelen, met de focus op sportweddenschappen. Er werd ook gekeken naar de risico’s die dit met zich meebrengt, en welke factoren bepalend zijn voor het gokgedrag.

Gokpreventie in de sportclub?

De risico’s van gokken zijn te weinig gekend in de sportclubs, en de omvang van het probleem wordt zwaar onderschat. Bewustmaking is dus een absolute must. Maar clubs zijn overbevraagd en de drempels om het onderwerp aan te pakken zijn hoog. VAD verzamelde daarom heel wat inzichten en laagdrempelige initiatieven om mee aan de slag te gaan.

Charter ‘Vergok je sportplezier niet’

Aarzel niet en onderteken als sportclub, -federatie, -koepel of -functionaris dit charter over sportweddenschappen. We gaan samen voor een omgeving waar de sportbeleving centraal staat, en gokken niet de norm is.

Ondertekenaars ontvangen gratis enkele materialen en tips om preventief aan de slag te gaan.

Video

Kan ik rijk worden door te gokken op sportwedstrijden?

Wetenschapspodcast Universiteit van Vlaanderen interviewde prof. Bram Constandt over sportweddenschappen. De professor, verbonden aan de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent, werkte eerder al samen aan het VAD-onderzoek naar sportweddenschappen.