- Home
- Preventie & hulpverlening
- Gezondheidszorg
- Algemene ziekenhuizen
Algemene ziekenhuizen
Als ziekenhuis heb je heel wat invloed op hoe patiënten en bezoekers omgaan met alcohol en andere drugs. Niet alleen op het vlak van zorgverlening of in de begeleiding van patiënten die overmatig alcohol of drugs gebruiken. Je kan als ziekenhuis ook heel wat preventieve acties ondernemen. We kunnen je daarbij ondersteunen.
Project zorgpad alcohol
Sinds 2014 ondersteunt VAD, met steun van de FOD Volksgezondheid, algemene ziekenhuizen bij het uitwerken van een zorgpad alcohol. Intussen werkten onder meer AZ Groeninge, UZ Gent, Ziekenhuis Oost-Limburg, AZ Sint-Jan Brugge, ZAS, UZ Brussel, Jan Yperman, VITAZ en Jessa mee aan het project. Daarnaast zetten ook andere ziekenhuizen zelfstandig stappen in deze richting.
VAD en de TAD-preventiewerkers van de Centra Geestelijke Gezondheid ondersteunen bij het opstellen of bijsturen van een alcohol- en drugbeleid.
Een alcohol- en drugbeleid in je ziekenhuis
Steeds meer ziekenhuizen kiezen ervoor om alcoholvrij te worden. Zo’n beslissing past het best binnen een breder alcohol- en drugbeleid. Het voorkomen, begeleiden en beperken van problemen door alcohol en drugs is ook niet de taak van één iemand alleen. Als ziekenhuispersoneel sta je sterker als je kan terugvallen op een coherente en gemeenschappelijke aanpak in je organisatie. Zo’n aanpak wordt uitgewerkt in een alcohol- en drugbeleid op maat van je ziekenhuis.
Wat is een alcohol- en drugbeleid? Dit is een samenhangend geheel van afspraken over hoe je organisatie omgaat met middelengebruik. Het beleid baseert zich op vier pijlers:
- duidelijke afspraken en regels rond beschikbaarheid, gebruik en gedrag
- zorg en begeleiding voor patiënten met een middelenproblematiek
- educatie: informeren en sensibiliseren over onder andere de risico’s van gebruik
- omgevingsinterventies: een omgeving creëren die gezond gedrag stimuleert. Check de inspiratietool omgevingsinterventies.
Een beleidsmatige aanpak zorgt ervoor dat alle initiatieven binnen de voorziening op elkaar afgestemd zijn en maximaal effect hebben. Een degelijk beleid wordt uitgewerkt op drie niveaus: patiënten, bezoekers en personeel.
Met deze nieuwsbrief wil VAD je tenminste vier keer per paar op de hoogte brengen van nieuwe concepten en methodieken, uitkomstenmanagement, richtlijnen voor behandeling, beleidsnieuws, vormingen, studiedagen en congressen, publicaties.
To-the-point informatie en linken naar relevante websites zijn vaste waarden van deze nieuwsbrief.